Pregled bibliografske jedinice broj: 71954
Reakcija sorata soje 0 i I. grupe zriobe u suženom međurednom razmaku sjetve
Reakcija sorata soje 0 i I. grupe zriobe u suženom međurednom razmaku sjetve // 37. znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 71954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reakcija sorata soje 0 i I. grupe zriobe u suženom međurednom razmaku sjetve
(The reaction of soybean cultivars 0 and I maturity group on narrower row-spacing)
Autori
Klarić, Juraj ; Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
37. znanstveni skup hrvatskih agronoma
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001
Skup
37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2001. - 23.02.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
soja; sorta; grupa zriobe; međuredni razmak; urod zrna; kakvoća zrna
(soybean; cultivar; maturity group; row-spacing; grain yield; grain quality)
Sažetak
Svaki kultivar soje Glycine max (L) Merrill zahtijeva određenu gustoću sklopa. Većina kultivara tolerira određena variranja u gustoći sjetve i širini redova bez značajnogutjecaja na urod zrna. Međutim, prema mnogim istraživanjima postoji tendencija prema većim urodima zrna sužavanjem redova. Glavni cilj ovoga rada bio je ispitati reakciju nekoliko dobrih komercijalnih i eksperimentalnih kultivara soje 0 do I. grupe zriobe na sužavanje redova od standardnih 45 cm na 22.5 cm. Ispitivanja su provedena tijekom 1999. i 2000. godine kroz makropokuse na području D. Miholjca. U ispitivanju je bilo uključeno 10 kultivara soje 0 do I grupe zriobe (7 komercijalnih i 3 eksperimentalna), kreacija Poljoprivrednog instituta Osijek. Svaka sorta sijana je na površini 0.25 ha u dvije varijante međurednog razmaka: 45 cm i 22,5 cm. Sjetva je obavljena preciznom traktorskom sijačicom RAU-Maxem. U svakoj godini pokusi su sijani u optimalnim rokovima za soju i na njima je primjenjena optimalna agrotehnika kao na proizvodnim površinama, a u gušćem sklopu nije bilo nikakve njege tijekom vegetacije. Žetva pokusa obavljena je kombajnom i urod sa svake parcele izvagan je preciznom poljskom vagom te preračunat u t/ha s 13% vlage. Iz prosječnog uzorka određena je masa 1000 zrna (g) te sadržaj bjelančevina i ulja (% u AST) u zrnu u laboratoriju Poljoprivrednog instituta Osijek. Svi dobiveni podaci su sumirani i analizirani i oni ukazuju na razlike između kultivara, godina i gustoće sklopa u ispitivanim svojstvima. U gušćem sklopu bila je manja zakorovljenost te tendencija k manjem polijeganju, ali uz razlike između kultivara i godina ispitivanja. U prosjeku za sve kultivare, urodi su bili viši u 1999. godini u odnosu na 2000. godinu, što se povezuje s djelovanjem agroekoloških činitelja. S obzirom na razmak redova, kod svih ispitivanih kultivara urod zrna je u užim redovima imao tendenciju pada, osim za cv. Kaja i Drina, što upućuje da je većinu ispitivanih kultivara povoljnije sijati na klasičan način. Sužavanje redova nije imalo značajnijeg utjecaja na kakvoću zrna. U pogledu ekonomike, treba nadalje ispitivati sužavanje redova jer izostavljene tehnološke mjere uglavnom kompenziraju niže urode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)