Pregled bibliografske jedinice broj: 71950
Stabilnost i adaptabilnost nekih OS-kultivara soje u glavnim agronomskim svojstvima
Stabilnost i adaptabilnost nekih OS-kultivara soje u glavnim agronomskim svojstvima // 37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado (ur.).
Opatija: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 71950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost i adaptabilnost nekih OS-kultivara soje u glavnim agronomskim svojstvima
(Stability and adaptability of some OS-cultivars of soybean in the main agronomic traits)
Autori
Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Duvnjak, Tomislav, Sudar Rezica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma
/ Kovačević, Vlado - Opatija : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001
Skup
37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2001. - 23.02.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
soja; kultivar; urod zrna; kakvoća zrna; stabilnost; adaptabilnost
(soybean; cultivar; grain yield; grain quality; stability; adaptability)
Sažetak
Ispitivanja su provedena sa ciljem procijene agronomske i oplemenjivačke vrijednosti novih kulitivara soje u usporedbi s komercijalnim kultivarima analizom visine i stabilnosti uroda i kakvoće zrna te adaptabilnosti. Pokusi su provedeni na pokusnom polju Poljoprivednog instituta Osijek kroz pet godina (1996-2000), a obuhvaćali su 14 kultivara soje (8 komercijalnih:Kaja, Una, Iva, Ilova, Lika, Drina, Tisa, Vuka i 6 novih: Nada, Podravka 95, Kuna, Ika, Anica, Kruna). Ispitivani kultivari stvoreni su u okviru oplemenjivačkog programa soje u Poljoprivrednom institutu Osijek. Pokusi su bili dizajnirani po randomziranoj blok metodi u 4 ponavljanja s veličinom parcele od 10 m2. Na pokusima je svake godine primjenjena optimalna agrotehnika za soju. Podaci za urod zrna, sadržaj bjelančevina i ulja u zrnu obrađeni su analizom varijance uz LSD test. Stabilnost uroda zrna i kakvoće zrna za svaki kultivar procijenjena je sa tri parametra: koeficijent regresije (bi), ekovalenca (Wi) te udio interakcije kultivar x godina pojedinog kultivara u ukupnoj interakciji kultivar x godina (S2 GxY). Korelacije između ispitivanih svojstava i parametara stabilnosti te između samih parametara stabilnosti su izračunate. Dobiveni rezultati ukazuju na značajnu varijaciju u visini i stabilnosti uroda i kakvoći zrna te adaptabilnosti kultivara. Između 14 ispitivanih kultivara, samo četiri kultivara:Tisa, Ika, Podravka 95 i Anica imala su visok i stabilan urod zrna, sadržaj bjelančevina i ulja u zrnu te široku opću adaptabilnost. Isto tako, rezultati su potvrdili i vrijednosti cv. Tise, najzastupljenijeg kultivara u širokoj proizvodnji soje u Hrvatskoj te ukazali na vrlo visoke agronomske i oplemenjivačke vrijednosti novih kultivara Ike, Podravke 95 i Anice. Korelacije između ispitivanih svojstava i parametara stabilnosti ukazuju da je moguća istovremena selekcije na visok i stabilan urod te visoku i stabilnu kakvoću zrna. Dobivena vrlo visoka značajna pozitivna korelacija između parametara Wi i S2GxY ukazuju da je moguće koristiti manji broj parametara za procjenu stabilnosti uroda ili kakvoće zrna bez smanjenja točnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)