Pregled bibliografske jedinice broj: 719461
Utjecaj hibrida i okoline na sadržaj sirovog proteina i zeina u zrnu kukuruza
Utjecaj hibrida i okoline na sadržaj sirovog proteina i zeina u zrnu kukuruza, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 719461 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hibrida i okoline na sadržaj sirovog proteina i zeina u zrnu kukuruza
(Effect of hybrid and environment on contents of crude protein and zein in corn grain)
Autori
Njari, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
31
Mentor
Grbeša, Darko
Neposredni voditelj
Kljak, Kristina
Ključne riječi
zrno kukuruza; hibrid; sirovi protein; zeini; nitrati; suša
(corn grain; hybrid; crude protein; zein; nitrate; drought)
Sažetak
Okolišni uvjeti tijekom rasta i razvoja kukuruza važan su čimbenik koji može utjecati na kemijski sastav zrna. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti utjecaj hibrida i okoline na sadržaj sirovog proteina (SP) i zeina u zrnu kukuruza tijekom sušne 2012. godine. Zrno pet hibrida kukuruza (Bc 354, Bc 572, Bc 574, Bc 582 i Pajdaš) proizvedeno je na testnim poljima u centralnoj (okolina Krapje) i istočnoj Hrvatskoj (okolina Sičice), pri čemu je okolina Krapje, zbog svoj smještaja u Lonjskom polju i visoko propusnog aluvija, bila povoljnija za rast usjeva. Sadržaj SP u zrnu, te zeina nakon ekstrakcije u fosfatno-boratnom puferu, određen je Kjeldahlovom metodom, dok su nitrati određeni spektrofotometrijskom metodom. Hibrid i okolina značajno su utjecali na sadržaj SP (u prosjeku 106, 3 u okolini Krapje i 95, 4 g/kg ST u okolini Sičice) i zeina (u prosjeku 65, 8 u okolini Krapje i 62, 1 g/kg ST u okolini Sičice). Od istraživanih hibrida, jedino je Bc 354 imao viši sadržaj SP i zeina u okolini Sičice, dok su ostali hibridi imali viši sadržaj SP i zeina u okolini Krapje. U uzorcima zrna proizvedenom u obje okoline utvrđen je nizak i međusobno sličan sadržaj nitrata, a koji je značajno varirao samo između istraživanih hibrida. Uslijed različitih duljina vegetacije istraživanih hibrida, sušno razdoblje nastupilo je u različitim fenofazama usjeva kukuruza što je rezultiralo niskim sadržajem SP i zeina u zrnu kasnijih hibrida (Bc 572, Bc 574, Bc 582 i Pajdaš) u okolini Sičice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb