Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 719450

Ispitivanje mješljivosti praškastih uzoraka u miješalicama s prevrtanjem


Matić, Maja
Ispitivanje mješljivosti praškastih uzoraka u miješalicama s prevrtanjem, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 719450 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje mješljivosti praškastih uzoraka u miješalicama s prevrtanjem
(Investigation of powder mixing in the tumbling blenders)

Autori
Matić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2014

Stranica
32

Mentor
Matijašić, Gordana

Ključne riječi
pomoćne tvari; idealna mješavina; segregacija; slučajna mješavina; V–miješalica; Laceyjev indeks miješanja; Pooleov indeks miješanja; stupanj izmiješanosti; konstanta brzine miješanja
(excipients; perfect mixture; segregation; random mixture; V-blender; Lacey mixing index; Poole mixing index; degree of mixing; mixing rate)

Sažetak
U farmaceutskoj industriji jednako važnu ulogu ima i pomoćna tvar kao i aktivna tvar. Pomoćna tvar utječe na oblikovanje lijeka u procesu proizvodnje i daje kemijsku i mikrobiološku stabilnost lijeku. Ista pomoćna tvar ne djeluje jednako u kombinaciji s različitim aktivnim tvarima. Kombinacija aktivne i pomoćne tvari najlakše se provodi miješanjem. Miješanjem ne dolazi do promjene fizikalnih i kemijskih svojstava. Na miješanje i uspješnost miješanja utječu procesni uvjeti i priroda ispitivanog uzorka. U ovom radu je provedeno istraživanje utjecaja oblika miješalica s prevrtanjem na kvalitetu mješavine. Eksperiment je proveden u četiri različite izvedbe miješalica s prevrtanjem: V- miješalica, horizontalni cilindar, miješalica s dva konusa i kocka. Kao pomoćne tvari korišteni su manitol i obložena granulirana mikrokristalinična celuloza. Udio komponenata određen je nakon 20, 40, 60, 80, 100, 120, 240, 360, 480 sekundi, s prethodnim odvajanjem pomoću sita veličine 355 µm. Na temelju udjela određene su vrijednosti varijance mješavine, Lacyjevi i Pooleovi indeksi miješanja, stupanj izmiješanosti i konstante brzine miješanja. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da je konvektivni period miješanja vrlo kratak pa nisu uočljive razlike između različitih izvedbi miješalica. Prema standardnoj devijaciji, u horizontalnom cilindru postignut je najlošiji stupanj izmiješanosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Gordana Matijašić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matić, Maja
Ispitivanje mješljivosti praškastih uzoraka u miješalicama s prevrtanjem, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Matić, M. (2014) 'Ispitivanje mješljivosti praškastih uzoraka u miješalicama s prevrtanjem', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Maja}, year = {2014}, pages = {32}, keywords = {pomo\'{c}ne tvari, idealna mje\v{s}avina, segregacija, slu\v{c}ajna mje\v{s}avina, V–mije\v{s}alica, Laceyjev indeks mije\v{s}anja, Pooleov indeks mije\v{s}anja, stupanj izmije\v{s}anosti, konstanta brzine mije\v{s}anja}, title = {Ispitivanje mje\v{s}ljivosti pra\v{s}kastih uzoraka u mije\v{s}alicama s prevrtanjem}, keyword = {pomo\'{c}ne tvari, idealna mje\v{s}avina, segregacija, slu\v{c}ajna mje\v{s}avina, V–mije\v{s}alica, Laceyjev indeks mije\v{s}anja, Pooleov indeks mije\v{s}anja, stupanj izmije\v{s}anosti, konstanta brzine mije\v{s}anja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Maja}, year = {2014}, pages = {32}, keywords = {excipients, perfect mixture, segregation, random mixture, V-blender, Lacey mixing index, Poole mixing index, degree of mixing, mixing rate}, title = {Investigation of powder mixing in the tumbling blenders}, keyword = {excipients, perfect mixture, segregation, random mixture, V-blender, Lacey mixing index, Poole mixing index, degree of mixing, mixing rate}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font