Pregled bibliografske jedinice broj: 719450
Ispitivanje mješljivosti praškastih uzoraka u miješalicama s prevrtanjem
Ispitivanje mješljivosti praškastih uzoraka u miješalicama s prevrtanjem, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 719450 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje mješljivosti praškastih uzoraka u miješalicama s prevrtanjem
(Investigation of powder mixing in the tumbling blenders)
Autori
Matić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2014
Stranica
32
Mentor
Matijašić, Gordana
Ključne riječi
pomoćne tvari; idealna mješavina; segregacija; slučajna mješavina; V–miješalica; Laceyjev indeks miješanja; Pooleov indeks miješanja; stupanj izmiješanosti; konstanta brzine miješanja
(excipients; perfect mixture; segregation; random mixture; V-blender; Lacey mixing index; Poole mixing index; degree of mixing; mixing rate)
Sažetak
U farmaceutskoj industriji jednako važnu ulogu ima i pomoćna tvar kao i aktivna tvar. Pomoćna tvar utječe na oblikovanje lijeka u procesu proizvodnje i daje kemijsku i mikrobiološku stabilnost lijeku. Ista pomoćna tvar ne djeluje jednako u kombinaciji s različitim aktivnim tvarima. Kombinacija aktivne i pomoćne tvari najlakše se provodi miješanjem. Miješanjem ne dolazi do promjene fizikalnih i kemijskih svojstava. Na miješanje i uspješnost miješanja utječu procesni uvjeti i priroda ispitivanog uzorka. U ovom radu je provedeno istraživanje utjecaja oblika miješalica s prevrtanjem na kvalitetu mješavine. Eksperiment je proveden u četiri različite izvedbe miješalica s prevrtanjem: V- miješalica, horizontalni cilindar, miješalica s dva konusa i kocka. Kao pomoćne tvari korišteni su manitol i obložena granulirana mikrokristalinična celuloza. Udio komponenata određen je nakon 20, 40, 60, 80, 100, 120, 240, 360, 480 sekundi, s prethodnim odvajanjem pomoću sita veličine 355 µm. Na temelju udjela određene su vrijednosti varijance mješavine, Lacyjevi i Pooleovi indeksi miješanja, stupanj izmiješanosti i konstante brzine miješanja. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da je konvektivni period miješanja vrlo kratak pa nisu uočljive razlike između različitih izvedbi miješalica. Prema standardnoj devijaciji, u horizontalnom cilindru postignut je najlošiji stupanj izmiješanosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Gordana Matijašić
(mentor)