Pregled bibliografske jedinice broj: 718981
Mogućnosti proizvodnje voćne vrste goji (Lycium barbarum) u Hrvatskoj
Mogućnosti proizvodnje voćne vrste goji (Lycium barbarum) u Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 718981 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti proizvodnje voćne vrste goji (Lycium barbarum) u Hrvatskoj
(The production possibilities of fuit species goji berries (Lycium barbarum) in Croatia)
Autori
Mažar, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2014
Stranica
18
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Goji; Lycium barbarum L.; uzgoj
(Goji berries; Lycium barbarum L.; growing)
Sažetak
Cilj ovog rada je objasniti mogućnost proizvodnje voćne vrste goji (Lycium barbarum) u Hrvatskoj. Rad je podijeljen u 10 osnovnih cjelina u kojima je opis vrste Lycium barbarum te njena taksonomska pripadnost i porijeklo. Opisana su ljekovita svojstva goji bobica, kao i kemijski sastav pojedinih dijelova biljke. Nadalje, opisane su kliničke studije, toksičnost i nuspojave te neki gotovi proizvodi ove voćne vrste. Obrađena je i mogućnost uzgoja gojia u Hrvatskoj, sama sadnja, mjere njege, obrana od bolesti i štetnika te berba i skladištenje goji bobica. Na kraju rada opisan je eksperiment proveden u Kini o mogućnosti uzgoja goji bobica na zaslanjenim tlima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb