Pregled bibliografske jedinice broj: 718922
Prehrambeni aditivi
Prehrambeni aditivi, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 718922 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambeni aditivi
(Food Additives)
Autori
Vrvilo, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
19.12
Godina
2013
Stranica
31
Mentor
Jozić, Dražan
Ključne riječi
E brojevi; prehrambeni aditivi; deklaracija; zdravstvena sigurnost
(E numbers; food additives; declaration; health safety)
Sažetak
Prehrambenim aditivima smatraju se tvari poznatog kemijskog sastava koje se obično ne konzumiraju kao hrana, a hrani se dodaju uglavnom u tehnološkim procesima proizvodnje, prerade, obrade, pripreme, prijevoza, pohrane i skladištenja. Hranu čine privlačnijom za konzumaciju i prodaju. Prije uporabe aditivi moraju biti toksikološki evaluirani (ispitani i ocjenjeni). Odobreni aditivi mogu se uvrstiti na Listu aditiva za uporabu u hrani i Listu aditiva za uporabu u aditivima, prehrambenim enzimima, aromama i nutrijentima. Aditivi uvršteni na Liste razvrstavaju se u jednu od kategorija temeljem glavne tehnološke funkcije aditiva. Uporaba aditiva u RH zakonski je regulirana Pravilnikom o prehrambenim aditivima NN 62/2010 sa Izmjenama i dopunama Pravilnika NN 79/2012 i Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima NN 39/2013. Propisi o uporabi aditiva u RH usklađeni su sa propisima EU.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija