Pregled bibliografske jedinice broj: 718893
Patvorenje pčelinjeg voska
Patvorenje pčelinjeg voska, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 718893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Patvorenje pčelinjeg voska
(Adulteration of beeswax)
Autori
Obad, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2014
Stranica
26
Mentor
Dragan Bubalo
Neposredni voditelj
Lidija Svečnjak
Ključne riječi
pčelinji vosak; tehnologija proizvodnje; patvorenje pčelinjeg voska; utvrđivanje patvorenja; posljedice patvorenja
(beeswax; production technology; adulteration of beeswax; determination of adulteration; adulteration consequences)
Sažetak
Pčelinji je vosak proizvod voštanih žlijezda pčela radilica, a pčelama je potreban kao građevni materijal za saće. Kao komercijalni proizvod dobije se preradom voštanih sirovina prikupljenih iz košnice, a prerađuje se topljenjenjem u sumčanom, parnom ili električnom topioniku. Osim u pčelarstvu, koristi se u rzl. granama ljudske djelatnosti, posebice kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Zbog potražnje i visoke cijene pčelinji je vosak često meta patvorenja. Utvrđeno je kako se danas više od 15 različitih prirodnih (mineralni, životinjski i biljni voskovi, derivati petroleja) i umjetnih voskova koristi za patvorenje pčelinjeg voska, a najzastupljenije je patvorenje parafinom. Stoga je važna uloga Međunarodne komisije za med (IHC) čiji je zadatak razviti i poboljšati standarde kontrole kakvoće pčelinjeg voska. Trenutno još uvijek ne postoje međunarodno propisane i standardizirane analitičke metode za utvrđivanje patvorina u pčelinjom vosku. Uobičejeno se analizom fizikalno-kemijskih odlika utvrđuje sastav pčelinjeg voska. Određivanje senzorskih i fizikalno-kemijskih parametara ne pruža dokaze o sigurnom patvorenju, ali može dati naznake ili biti indikator patvorenja. U dokazivanju detaljnog sastava pčelinjeg voska i patvorenja metode plinske kromatografije-masene spektrometrije i infracrvene (IR) spektroskopije polučile su pouzdanije rezultate. Prisutnost patvorina (posebice parafina) u satnim osnovama uzrokuje pojavu deformiranog saća s izobličenim stanicama, što ima nepovoljan utjecaj na daljnje polaganje jaja i skladištenje nektara i peludi u pčelinjoj zajednici, a može dovesti i do potpune destrukcije saća. Patvorenje pčelinjeg voska uzrokuje ozbiljne ekonomske gubitke pčelarstvu, u vidu smanjene proizvodnje i kvalitete meda, otežanog vrcanja, te ugrožene dobrobiti pčelinje zajednice zbog narušenih uvjeta za normalan fiziološki razvoj legla i smanjenog imuniteta koji pogoduje razvoju pčelinjih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb