Pregled bibliografske jedinice broj: 718598
Živa u hrani morskog podrijetla
Živa u hrani morskog podrijetla, 2014., diplomski rad, preddiplomski, ODJEL ZA EKOLOGIJU, AGRONOMIJU I AKVAKULTURU, Zadar
CROSBI ID: 718598 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Živa u hrani morskog podrijetla
(MERCURY IN SEAFOOD)
Autori
Basioli, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
ODJEL ZA EKOLOGIJU, AGRONOMIJU I AKVAKULTURU
Mjesto
Zadar
Datum
24.09
Godina
2014
Stranica
29
Mentor
Čulin, Jelena
Ključne riječi
namirnice morskog podrijetla; živa; onečišćenje okoliša; sigurnost hrane
(seafood; mercury; environmental contamination; food safety)
Sažetak
Konzumacija morskih namirnica ima brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Međutim, morski organizmi imaju mogućnost akumuliranja kontaminanata prisutnih u moru, među kojma je zbog toksičnog djelovanja na ljude i životinje naročito važna živa. U radu su opisani prirodni i antropogeni izvori onečišćenja živom, prijenos žive kroz sastavnice okoliša, te načini unosa žive u ljudski organizam. Navedeni su slučajevi trovanja ljudi živom, simptomi i posljedice. Dan je pregled novijih istraživanja o oblicima žive prisutnim u okolišu i koncentracijama u morskim organizmima. Prikazana je zakonska regulativa o dozvoljenim količinama žive u hrani morskog podrijetla. S obzirom na postojanost, bioakumulaciju i biomagnifikaciju žive naglašena je važnost stalnog praćenja stanja morskog okoliša i kontrole namirnica morskog podrijetla.
Izvorni jezik
Hrvatski