Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 718546

Oksidacija masti u pilećem mesu


Galović, Dalida; Pavić, Valentina; Janječić, Zlatko; Margeta, Vladimir; Radišić, Žarko
Oksidacija masti u pilećem mesu // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 561-565 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 718546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oksidacija masti u pilećem mesu
(Lipid oxidation in chicken meat)

Autori
Galović, Dalida ; Pavić, Valentina ; Janječić, Zlatko ; Margeta, Vladimir ; Radišić, Žarko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 561-565

ISBN
978-953-7871-22-2

Skup
Hrvatski simpozij agronoma (49 ; 2014) ; Međunarodni simpozij agronoma (9 ; 2014)

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pileće meso; slobodni radikali; oksidacija; kvaliteta; antioksidanti
(chicken meat; free radicals; oxidation; quality; antioxidants)

Sažetak
Pileće meso predstavlja biološki vrijednu namirnicu s malim sadržajem masti, povoljnim aminokiselinskim sastavom i visokom probavljivošću. U odnosu na meso ostalih domaćih životinja, sadrži veći udio višestruko nezasićenih masnih kiselina koje pozitivno utječu na zdravlje ljudi. Međutim, loše obilježje takvog mesa je da tijekom pohrane i skladištenja dolazi do oksidacije masti. Oksidacija masti u pilećem mesu uzrokuje promjene u kvaliteti. Jedan od glavnih uzroka kvarenja je užeglost koja dovodi do gubitka okusa, sastava, čvrstoće, izgleda i hranidbene vrijednosti pilećeg mesa. Dodavanjem antioksidanata u krmne smjese za hranidbu pilića moguće je osigurati oksidativnu stabilnost masti u mesu tijekom klaoničke obrade i čuvanja mesa. Razlog tome su i mnoga istraživanja o utjecaju karotenoida, vitamina C, selena i biljnih ekstrakta na produljenje kvalitete mesa peradi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Galović, Dalida; Pavić, Valentina; Janječić, Zlatko; Margeta, Vladimir; Radišić, Žarko
Oksidacija masti u pilećem mesu // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 561-565 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Galović, D., Pavić, V., Janječić, Z., Margeta, V. & Radišić, Ž. (2014) Oksidacija masti u pilećem mesu. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozij agronoma.
@article{article, author = {Galovi\'{c}, Dalida and Pavi\'{c}, Valentina and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Margeta, Vladimir and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko}, year = {2014}, pages = {561-565}, keywords = {pile\'{c}e meso, slobodni radikali, oksidacija, kvaliteta, antioksidanti}, isbn = {978-953-7871-22-2}, title = {Oksidacija masti u pile\'{c}em mesu}, keyword = {pile\'{c}e meso, slobodni radikali, oksidacija, kvaliteta, antioksidanti}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Galovi\'{c}, Dalida and Pavi\'{c}, Valentina and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Margeta, Vladimir and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko}, year = {2014}, pages = {561-565}, keywords = {chicken meat, free radicals, oxidation, quality, antioxidants}, isbn = {978-953-7871-22-2}, title = {Lipid oxidation in chicken meat}, keyword = {chicken meat, free radicals, oxidation, quality, antioxidants}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font