Pregled bibliografske jedinice broj: 718507
Izolacija flavonoida iz propolisa ekstrakcijom s nadkritičnim CO2
Izolacija flavonoida iz propolisa ekstrakcijom s nadkritičnim CO2, 2014., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 718507 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija flavonoida iz propolisa ekstrakcijom s nadkritičnim CO2
(Isolation of flavonoids from propolis by supercritical CO2 extraction)
Autori
Hajek, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2014
Stranica
60
Mentor
Rogošić, Marko
Neposredni voditelj
Rogošić, Marko
Ključne riječi
propolis; flavonoidi; fenoli; ekstrakcija nadkritičnim CO2
(propolis; flavonoids; phenolics; supercritical CO2 extraction)
Sažetak
U ovom radu prikazana je izolacija flavonoida iz propolisa pomoću nadkritičnog CO2. Određeni su radni uvjeti koji pružaju najbolja ekstrakcijska iskorištenja te su određene koncentracije ukupnih flavonoida i ukupnih fenolnih spojeva u ekstraktima. Istraživanje je provedeno sa sirovim propolisom iz Hrvatske. Propolis je na početku bio obrađen kako bi se uklonio vosak. Potom je otopljen u etanolu i nekoliko puta filtriran kako bi se uklonile komponente netopljive u etanolu. Otopina je potom sušena u rotacijskom evaporatoru kako bi se dobio suhi etanolni ekstrakt propolisa (EEP). Ekstrakcije nadkritičnim CO2 provedene su na polukontinuiranoj aparaturi. Provedeno je ukupno devet ekstrakcija pri tlakovima od 200 bar, 250 bar i 300 bar te temperaturama od 40 °C, 50 °C i 60 °C. Također, provedena je i Soxhletova ekstrakcija sirovog propolisa, s etanolom kao otapalom, kako bi se mogla napraviti usporedba s nadkritičnom ekstrakcijom. Ekstrakcijska iskorištenja su izračunata te dobiveni podaci nisu pokazali pravilan uzorak. Međutim, ipak se uočilo da ekstrakcijska iskorištenja općenito rastu porastom temperature. Najbolje nadkritično ekstrakcijsko iskorištenje (X0 = 13, 58 %) je dobiveno pri tlaku od 250 bar i temperaturi od 60 °C. Iskorištenje Soxhletove ekstrakcije propolisa iznosi X0 = 35, 06 %. Koncentracija ukupnih flavonoida i ukupnih fenola određena je standardnim spektrofotometrijskim metodama. Najveća koncentracija flavonoida, u ekstraktu dobivenom nadkritičnom ekstrakcijom, ostvarena je pri tlaku od 250 bar i 60 °C te je dosegla vrijednost od 8, 490 mg/g (izraženo u ekvivalentu kvercetina). Najveća koncentracija fenola, u ekstraktu dobivenom nadkritičnom ekstrakcijom, ostvarena je pri tlaku od 200 bar i 50 °C te je dosegla vrijednost od 112, 4 mg/g (izraženo u ekvivalentu galne kiseline). Međutim, koncentracije flavonoida, a također i fenola, se nisu mnogo mijenjale s različitim ekstrakcijskim uvjetima, osim za kombinaciju najnižeg tlaka/temperature. Analiza ekstrakta Soxhletove ekstrakcije pokazala je mnogo veću razinu flavonoida (11, 39 mg/g ekstrakta) te nešto nižu razinu fenola (114, 7 mg/g). Analiza etanolnog ekstrakta propolisa (EEP) dala je koncentraciju flavonoida od 12, 94 mg/g EEP i koncentraciju fenola od 113, 3 mg/g. Istraživanje je pokazalo da dvostupanjska ekstrakcija, u kojoj se prvo koristi etanol, a potom čisti CO2, nije pokazalo nikakvu prednost s obzirom na Soxhletovu ekstrakciju, u vezi sa željenim rastom koncentracije flavonoida i fenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Marko Rogošić
(mentor)