Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 718507

Izolacija flavonoida iz propolisa ekstrakcijom s nadkritičnim CO2


Hajek, Filip
Izolacija flavonoida iz propolisa ekstrakcijom s nadkritičnim CO2, 2014., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 718507 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija flavonoida iz propolisa ekstrakcijom s nadkritičnim CO2
(Isolation of flavonoids from propolis by supercritical CO2 extraction)

Autori
Hajek, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2014

Stranica
60

Mentor
Rogošić, Marko

Neposredni voditelj
Rogošić, Marko

Ključne riječi
propolis; flavonoidi; fenoli; ekstrakcija nadkritičnim CO2
(propolis; flavonoids; phenolics; supercritical CO2 extraction)

Sažetak
U ovom radu prikazana je izolacija flavonoida iz propolisa pomoću nadkritičnog CO2. Određeni su radni uvjeti koji pružaju najbolja ekstrakcijska iskorištenja te su određene koncentracije ukupnih flavonoida i ukupnih fenolnih spojeva u ekstraktima. Istraživanje je provedeno sa sirovim propolisom iz Hrvatske. Propolis je na početku bio obrađen kako bi se uklonio vosak. Potom je otopljen u etanolu i nekoliko puta filtriran kako bi se uklonile komponente netopljive u etanolu. Otopina je potom sušena u rotacijskom evaporatoru kako bi se dobio suhi etanolni ekstrakt propolisa (EEP). Ekstrakcije nadkritičnim CO2 provedene su na polukontinuiranoj aparaturi. Provedeno je ukupno devet ekstrakcija pri tlakovima od 200 bar, 250 bar i 300 bar te temperaturama od 40 °C, 50 °C i 60 °C. Također, provedena je i Soxhletova ekstrakcija sirovog propolisa, s etanolom kao otapalom, kako bi se mogla napraviti usporedba s nadkritičnom ekstrakcijom. Ekstrakcijska iskorištenja su izračunata te dobiveni podaci nisu pokazali pravilan uzorak. Međutim, ipak se uočilo da ekstrakcijska iskorištenja općenito rastu porastom temperature. Najbolje nadkritično ekstrakcijsko iskorištenje (X0 = 13, 58 %) je dobiveno pri tlaku od 250 bar i temperaturi od 60 °C. Iskorištenje Soxhletove ekstrakcije propolisa iznosi X0 = 35, 06 %. Koncentracija ukupnih flavonoida i ukupnih fenola određena je standardnim spektrofotometrijskim metodama. Najveća koncentracija flavonoida, u ekstraktu dobivenom nadkritičnom ekstrakcijom, ostvarena je pri tlaku od 250 bar i 60 °C te je dosegla vrijednost od 8, 490 mg/g (izraženo u ekvivalentu kvercetina). Najveća koncentracija fenola, u ekstraktu dobivenom nadkritičnom ekstrakcijom, ostvarena je pri tlaku od 200 bar i 50 °C te je dosegla vrijednost od 112, 4 mg/g (izraženo u ekvivalentu galne kiseline). Međutim, koncentracije flavonoida, a također i fenola, se nisu mnogo mijenjale s različitim ekstrakcijskim uvjetima, osim za kombinaciju najnižeg tlaka/temperature. Analiza ekstrakta Soxhletove ekstrakcije pokazala je mnogo veću razinu flavonoida (11, 39 mg/g ekstrakta) te nešto nižu razinu fenola (114, 7 mg/g). Analiza etanolnog ekstrakta propolisa (EEP) dala je koncentraciju flavonoida od 12, 94 mg/g EEP i koncentraciju fenola od 113, 3 mg/g. Istraživanje je pokazalo da dvostupanjska ekstrakcija, u kojoj se prvo koristi etanol, a potom čisti CO2, nije pokazalo nikakvu prednost s obzirom na Soxhletovu ekstrakciju, u vezi sa željenim rastom koncentracije flavonoida i fenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Rogošić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hajek, Filip
Izolacija flavonoida iz propolisa ekstrakcijom s nadkritičnim CO2, 2014., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Hajek, F. (2014) 'Izolacija flavonoida iz propolisa ekstrakcijom s nadkritičnim CO2', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hajek, Filip}, year = {2014}, pages = {60}, keywords = {propolis, flavonoidi, fenoli, ekstrakcija nadkriti\v{c}nim CO2}, title = {Izolacija flavonoida iz propolisa ekstrakcijom s nadkriti\v{c}nim CO2}, keyword = {propolis, flavonoidi, fenoli, ekstrakcija nadkriti\v{c}nim CO2}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hajek, Filip}, year = {2014}, pages = {60}, keywords = {propolis, flavonoids, phenolics, supercritical CO2 extraction}, title = {Isolation of flavonoids from propolis by supercritical CO2 extraction}, keyword = {propolis, flavonoids, phenolics, supercritical CO2 extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font