Pregled bibliografske jedinice broj: 718415
UČINKOVITOST PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA BAGREMA
UČINKOVITOST PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA BAGREMA, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 718415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UČINKOVITOST PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA BAGREMA
(EVALUATION OF THE PANEL FOR SENSORY EVALUATION OF THE ACACIA HONEY)
Autori
Margetić, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
63
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
senzorska procjena; med bagrema; senzorski panel; statističke metode
(sensory evaluation; acacia honey; sensory panel; statistical methods)
Sažetak
Budući da fizikalno-kemijske analize ne daju dovoljno karakterističnih vrijednosti, senzorska analiza je neophodna i visoko cijenjena u procjeni kvalitete meda. Tijekom ovog istraživanja, provedeno je senzorsko ocjenjivanje 10 uzoraka meda bagrema uz dva ponavljanja. Od strane stručnog panela, sastavljenog od pet senzorskih analitičara, ocjenjeni su izgled (čistoća, boja, prozirnost), okus i miris. Pri obradi podataka, korištene su univarijantne, multivarijantne statističke metode, dvosmjerna ANOVA te „Eggshell“ profiliranje. Rezultati ukazuju na usklađenosti i razlike među članovima panela te postoji li potreba za dodatnom edukacijom panela za određena senzorska svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)