Pregled bibliografske jedinice broj: 718410
ODREĐIVANJE FENOLNIH SPOJEVA U RAZLIČITIM VRSTAMA PROIZVODA OD ARONIJE TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI
ODREĐIVANJE FENOLNIH SPOJEVA U RAZLIČITIM VRSTAMA PROIZVODA OD ARONIJE TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 718410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE FENOLNIH SPOJEVA U RAZLIČITIM VRSTAMA PROIZVODA OD ARONIJE TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI
(PHENOLIC COMPOUNDS CONTENT DETERMINATION IN DIFFERENT COMMERCIAL ARONIA PRODUCTS USING HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY)
Autori
Mačković, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2014
Stranica
56
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
aronija; fenolne kiseline; flavonoidi; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
(aronia; flavonoids; High Performance Liquid Chromatography; phenolic acids)
Sažetak
Biološki aktivne komponente, odnosno fenolni spojevi, kojima su bogati plodovi aronije, nosioci su karakterističnih svojstava ove biljke te antioksidacijske aktivnosti. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio fenolnih kiselina i flavonoida metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti u različitim komercijalnim proizvodima od aronije kao što su sokovi, prahovi, proizvodi u obliku kapsula te čajevi. Identificirane su i kvantificirane fenolne kiseline galna, klorogenska, kafeinska, p – kumarinska i elaginska kiselina te flavonoidi kvercetin i kamferol. Rezultati istraživanja pokazali su kako je u svim analiziranim proizvodima od aronije najzastupljenija fenolna kiselina p – kumarinska, a najmanje zastupljena galna kiselina, dok je od dvaju određenih flavonoida kvercetin prisutan u višem udjelu u svim analiziranim proizvodima. Vrijednosti analiziranih sastojaka pojedinačnih uzoraka unutar te između pojedinih vrsta proizvoda od aronije statistički se značajno razlikuju, a proizvodi s najvišim prosječnim udjelima svih identificiranih i kvantificiranih fenolnih kiselina, osim klorogenske, i flavonoida su proizvodi u obliku kapsula koje slijede prahovi, čajevi te sokovi od aronije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)