Pregled bibliografske jedinice broj: 718409
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE I ANTIOKSIDACIJSKOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PROIZVODA OD ARONIJE
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE I ANTIOKSIDACIJSKOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PROIZVODA OD ARONIJE, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 718409 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE I ANTIOKSIDACIJSKOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PROIZVODA OD ARONIJE
(DETERMINATION OF QUALITY PARAMETERS AND ANTIOXIDANT POTENTIAL OF VARIOUS PRODUCTS OF ARONIA)
Autori
Kodrnja, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2014
Stranica
65
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; fenolni spojevi; parametri kvalitete; proizvodi od aronije
(antioxidant activity; phenolic compounds; quality parameters; the products of aroni)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 11 komercijalnih proizvoda od aronije različitih proizvođača od kojih tri uzorka aronije u prahu, dva uzorka proizvoda aronije u obliku kapsula, četiri čaja od aronije i dva uzorka sušenih bobica aronije. Određeni su fizikalno-kemijski parametri kvalitete, udio ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida, antocijana te antioksidacijska aktivnost pomoću DPPH i FRAP metoda. Vrijednosti utvrđenih fizikalno-kemijskih parametara statistički se značajno razlikuju između različitih vrsta proizvoda od aronije, kao također i između pojedinih uzoraka unutar iste vrste proizvoda sa iznimkom vrijednosti ukupne suhe tvari i ukupne kiselosti između pojedinih uzoraka sušenih bobica. Dobivene vrijednosti analiziranih parametara udjela ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida te antocijana kao i antioksidacijske aktivnosti ukazuju da je najviši antioksidacijski potencijal određen u proizvodima u obliku kapsula, a slijede proizvodi aronije u prahu, čajevi i sušene bobice aronije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)