Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717876

Vodič kroz kvalitetnu cvatnju maslina


Krapac, Marin
Vodič kroz kvalitetnu cvatnju maslina, 2014. (popularni rad).


CROSBI ID: 717876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vodič kroz kvalitetnu cvatnju maslina
(Guide through the quality olive flowering)

Autori
Krapac, Marin

Izvornik
Maslinar, br. 27 (2014) str. 41-44

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2014

Ključne riječi
cvatnja; fenologija; folijarna prihrana; temperatura
(flowering; phenology; foliar nutrition; temperature)

Sažetak
Vremenske prilike u fenofazi cvatnje imaju važnu ulogu za kasniju oplodnju i prinos plodova maslina. Optimalna srednja dnevna temperatura za cvatnju jest 22 stupnja Celzijusa, no ona ovisi o sorti. Temperature niže od 2 stupnja Celzijusa mogu prouzročiti značajnija oštećenja na cvjetovima tijekom fenofaze cvatnje. Osim temperature vjetar je vrlo važan prilikom oprašivanja, jer je maslina anemofilna kultura. Suhi vjetrovi isušuju njušku tučka, te dolazi do smanjenog klijanje peluda i oplodnje. Folijarna prihrana gnojivima s većim udjelom mikroelementa bora pospješuje oplodnju i zametanje plodova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Profili:

Avatar Url Marin Krapac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krapac, Marin
Vodič kroz kvalitetnu cvatnju maslina, 2014. (popularni rad).
Krapac, M. (2014) Vodič kroz kvalitetnu cvatnju maslina. Maslinar, br. 27 (2014) str. 41-44. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Krapac, Marin}, year = {2014}, keywords = {cvatnja, fenologija, folijarna prihrana, temperatura}, title = {Vodi\v{c} kroz kvalitetnu cvatnju maslina}, keyword = {cvatnja, fenologija, folijarna prihrana, temperatura} }
@unknown{unknown, author = {Krapac, Marin}, year = {2014}, keywords = {flowering, phenology, foliar nutrition, temperature}, title = {Guide through the quality olive flowering}, keyword = {flowering, phenology, foliar nutrition, temperature} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font