Pregled bibliografske jedinice broj: 717801
Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like
Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 717801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle
populacije Dalmacije i Like
(Dietary intake of bakery products in Dalmatia and
Lika adults)
Autori
Rečić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
29.09
Godina
2014
Stranica
62
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
pekarski proizvodi ; sol ; prehrambene navike ; Dalmacija ; Lika i Banovina
(bakery products ; salt ; dietary habits ; Dalmatia ; Lika and Banovina)
Sažetak
Žitarice čine bazu prehrambene piramide i preporučen dnevni unos iznosi 6-11 porcija na dan, od čega bi bar tri porcije trebale biti cjelovite žitarice. U Hrvatskoj dnevnom unosu žitarica najviše doprinose razne vrste pekarskih proizvoda poput kruha i peciva. Ovo ispitivanje dio je većeg ispitivanja prehrambenih navika odrasle populacije RH koje je provela Hrvatska agencija za hranu. Cilj ovoga rada bio je ispitati navike konzumacije pekarskih proizvoda ispitanika sa područja Dalmacije i Like i Banovine, te procijeniti dnevni unos soli iz istih. Za prikupljanje podataka korišten je upitnik 24-satnog prisjećanja, veličine porcija utvrđene su korištenjem atlasa s fotografijama, a učestalost konzumacije kroz dodatna pitanja. Kategorije u koje su razvrstani pekarski proizvodi su crni, bijeli, polubijeli, raženi, ostale vrste kruha, te peciva, a temeljem rezultata zaključeno je kako prevladava unos vrsta kruha i peciva od rafiniranog brašna. Dnevni unosi soli putem pekarskih proizvoda čini oko polovice dnevno preporučenog unosa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)