Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717801

Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like


Rečić, Maja
Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 717801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like
(Dietary intake of bakery products in Dalmatia and Lika adults)

Autori
Rečić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
29.09

Godina
2014

Stranica
62

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
pekarski proizvodi ; sol ; prehrambene navike ; Dalmacija ; Lika i Banovina
(bakery products ; salt ; dietary habits ; Dalmatia ; Lika and Banovina)

Sažetak
Žitarice čine bazu prehrambene piramide i preporučen dnevni unos iznosi 6-11 porcija na dan, od čega bi bar tri porcije trebale biti cjelovite žitarice. U Hrvatskoj dnevnom unosu žitarica najviše doprinose razne vrste pekarskih proizvoda poput kruha i peciva. Ovo ispitivanje dio je većeg ispitivanja prehrambenih navika odrasle populacije RH koje je provela Hrvatska agencija za hranu. Cilj ovoga rada bio je ispitati navike konzumacije pekarskih proizvoda ispitanika sa područja Dalmacije i Like i Banovine, te procijeniti dnevni unos soli iz istih. Za prikupljanje podataka korišten je upitnik 24-satnog prisjećanja, veličine porcija utvrđene su korištenjem atlasa s fotografijama, a učestalost konzumacije kroz dodatna pitanja. Kategorije u koje su razvrstani pekarski proizvodi su crni, bijeli, polubijeli, raženi, ostale vrste kruha, te peciva, a temeljem rezultata zaključeno je kako prevladava unos vrsta kruha i peciva od rafiniranog brašna. Dnevni unosi soli putem pekarskih proizvoda čini oko polovice dnevno preporučenog unosa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Rečić, Maja
Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Rečić, M. (2014) 'Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Re\v{c}i\'{c}, Maja}, year = {2014}, pages = {62}, keywords = {pekarski proizvodi, sol, prehrambene navike, Dalmacija, Lika i Banovina}, title = {Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like}, keyword = {pekarski proizvodi, sol, prehrambene navike, Dalmacija, Lika i Banovina}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Re\v{c}i\'{c}, Maja}, year = {2014}, pages = {62}, keywords = {bakery products, salt, dietary habits, Dalmatia, Lika and Banovina}, title = {Dietary intake of bakery products in Dalmatia and Lika adults}, keyword = {bakery products, salt, dietary habits, Dalmatia, Lika and Banovina}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font