Pregled bibliografske jedinice broj: 717790
Utjecaj vrste i sorte hmelja na koncentraciju ukupnih polifenola u svijetlim i tamnim pivima
Utjecaj vrste i sorte hmelja na koncentraciju ukupnih polifenola u svijetlim i tamnim pivima, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 717790 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vrste i sorte hmelja na koncentraciju ukupnih polifenola u svijetlim i tamnim pivima
(Impact of types and hop species on concentration of total polyphenols in leger pale and dark beers)
Autori
Ćorić, Nevena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
29.09
Godina
2014
Stranica
40
Mentor
Tišma, Marina
Ključne riječi
Hmelj; hmeljni peleti; hmeljni ekstrakt; sadržaj ukupnih polifenola; temperatura proteolize.
(Hop; hop pellets; hop extract; proteolytic temperature)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada je odrediti utjecaj različitih tipova i sorti hmelja na koncentraciju ukupnih polifenola u svijetlim i tamnim lager pivima, proizvedenim u industrijskom mjerilu u Hercegovačkoj pivovari. Istraživan je utjecaj dva različita tipa hmelja: hmeljni peleti i hmeljni ekstrakti. Korišteni su hmeljni peleti iz 5 različitih sorti hmelja (Hallertau Magnum, Styrian Goldings, Saaz, Aurora i Sladek), a hmeljni ekstrakt bio je porijeklom iz sorte Hallertau. Pokazano je da svijetla lager piva imaju nižu koncentraciju ukupnih polifenola (110 - 179 mg/L) u usporedbi sa crnim pivima (230 – 260 mg/L). Niže koncentracije ukupnih polifenola (110 – 131 mg/L) izmjerene su u pivima u čijem je procesu proizvodnje korišten hmeljni ekstrakt dok su piva proizvedena shmeljnim peletima imala višu koncentracije polifenola (139 do140 mg/L).
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Brodogradnja, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija