Pregled bibliografske jedinice broj: 717786
Anaerobna digestija pivskog tropa
Anaerobna digestija pivskog tropa, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 717786 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Anaerobna digestija pivskog tropa
(Anaerobic digestion of brewer's spent grain)
Autori
Miličević, Vedran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
29.09
Godina
2014
Stranica
52
Mentor
Tišma, Marina
Ključne riječi
pivski trop; anaerobna digestija; bioplin; metan; predobrada
(brewers's spent grain; anaerobic digestion; biogas; methane; pretreatment)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost primjene pivskog tropa u procesu proizvodnje bioplina, te utvrditi kako način predobrade pivskog tropa utječe na sastav i volumen nastalog bioplina. Pivski trop je predtretiran na dva načina: biološki (gljivama bijelog truljenja Trametes versicolor) i kemijski (namakanjem u procesnoj vodi uz dodatak 5 g/L NaHCO3. Eksperimenti su provedeni u jednostupanjskim laboratorijskim bioreaktorima sa samopoljevanjem pivskog tropa otpadnom vodom, pri mezofilnim uvjetima (T = 37°C), te uz regulaciju pH vrijednosti u pokusu s kemijski predtretiranim tropom. Anaerobnom digestijom biološki predobrađenog pivskog tropa nastalo je 28, 03 dm3 bioplina s volumnim udjelom metana 80, 77%. U pokusu s kemijski obrađenim pivskim tropom nastalo je ukupno 9, 86 dm3 s udjelom metana 40, 56%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija