Pregled bibliografske jedinice broj: 717687
Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj i svijetu
Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj i svijetu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Mediteranska poljoprivreda, Split
CROSBI ID: 717687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj i svijetu
(Production of sheep milk in Croatia and worldwide)
Autori
Pavković, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet, Mediteranska poljoprivreda
Mjesto
Split
Datum
29.09
Godina
2014
Stranica
20
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
mlijeko; ovca; proizvodnja; sir
(milk; sheep; production; cheese)
Sažetak
Ovčarstvo je vrlo važna poljoprivredna grana kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Nakon mesa, mlijeko je najvažniji i sve interesantniji proizvod ovaca osobito u mediteranskom području. U Republici Hrvatskoj proizvodnja ovčjeg mlijeka temelji se ponajviše na hrvatskim izvornim pasminama (paškoj ovci i istarskoj ovci) te na uvezenoj istočnofrizijskoj ovci. Proizvodnja ovčjeg mlijeka vrlo je zahtjevna i kompleksna i zbog toga ne previše atraktivna. Na količinu, kemijski sastav i kakvoću proizvedenog ovčjeg mlijeka utječu mnogobrojni čimbenici od kojih su najvažniji genotip (pasmina), zatim hranidba (količina i kakvoća dnevnog i godišnjeg obroka), sezona, redosljed i stadij laktacije, tjelesna razvijenost, tip, oblik i razvijenost vimena, klimatski uvjeti, zdravlej i dr. Ovčje mlijeko je u usporedbi s kravljim mlijekom znatno bogatije sadržajem suhe tvari, mliječne masti i bjelančevina. Iz tog razloga izvrsna je sirovina za proizvodnju vrhunskih sireva, a svakako najpoznatiji sir proizveden od ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj je paški sir.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)