Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717687

Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj i svijetu


Pavković, Ivana
Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj i svijetu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Mediteranska poljoprivreda, Split


CROSBI ID: 717687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj i svijetu
(Production of sheep milk in Croatia and worldwide)

Autori
Pavković, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet, Mediteranska poljoprivreda

Mjesto
Split

Datum
29.09

Godina
2014

Stranica
20

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
mlijeko; ovca; proizvodnja; sir
(milk; sheep; production; cheese)

Sažetak
Ovčarstvo je vrlo važna poljoprivredna grana kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Nakon mesa, mlijeko je najvažniji i sve interesantniji proizvod ovaca osobito u mediteranskom području. U Republici Hrvatskoj proizvodnja ovčjeg mlijeka temelji se ponajviše na hrvatskim izvornim pasminama (paškoj ovci i istarskoj ovci) te na uvezenoj istočnofrizijskoj ovci. Proizvodnja ovčjeg mlijeka vrlo je zahtjevna i kompleksna i zbog toga ne previše atraktivna. Na količinu, kemijski sastav i kakvoću proizvedenog ovčjeg mlijeka utječu mnogobrojni čimbenici od kojih su najvažniji genotip (pasmina), zatim hranidba (količina i kakvoća dnevnog i godišnjeg obroka), sezona, redosljed i stadij laktacije, tjelesna razvijenost, tip, oblik i razvijenost vimena, klimatski uvjeti, zdravlej i dr. Ovčje mlijeko je u usporedbi s kravljim mlijekom znatno bogatije sadržajem suhe tvari, mliječne masti i bjelančevina. Iz tog razloga izvrsna je sirovina za proizvodnju vrhunskih sireva, a svakako najpoznatiji sir proizveden od ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj je paški sir.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavković, Ivana
Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj i svijetu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Mediteranska poljoprivreda, Split
Pavković, I. (2014) 'Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj i svijetu', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Mediteranska poljoprivreda, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavkovi\'{c}, Ivana}, year = {2014}, pages = {20}, keywords = {mlijeko, ovca, proizvodnja, sir}, title = {Proizvodnja ov\v{c}jeg mlijeka u Hrvatskoj i svijetu}, keyword = {mlijeko, ovca, proizvodnja, sir}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavkovi\'{c}, Ivana}, year = {2014}, pages = {20}, keywords = {milk, sheep, production, cheese}, title = {Production of sheep milk in Croatia and worldwide}, keyword = {milk, sheep, production, cheese}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font