Pregled bibliografske jedinice broj: 717677
Unos ugljikohidrata i pojavnost bolesti vezanih uz trudnoću u trudnica s područja grada Osijeka
Unos ugljikohidrata i pojavnost bolesti vezanih uz trudnoću u trudnica s područja grada Osijeka, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 717677 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unos ugljikohidrata i pojavnost bolesti vezanih uz
trudnoću u trudnica s područja grada Osijeka
(Intake of carbohydrates and incidence of gestosis
in pregnant women from city Osijek)
Autori
Eljuga, Gorana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2014
Stranica
53
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
trudnoća ; kvaliteta prehrane ; unos makronutrijenata ; ishod trudnoće
(pregnancy ; nutrition quality ; macronutrient contribution ; pregnancy outcomes)
Sažetak
Trudnoća je najvažniji period u životu svake žene praćen brojnim fiziološkim promjenama, tijekom kojeg treba posebnu pozornost posvetiti prehrani koja utječe kako na zdravlje majke tako i na zdravlje djeteta. Unatoč općem uvjerenju da je prehrana tijekom trudnoće adekvatna i okarakterizirana boljim prehrambenim navikama, brojna su istraživanja dokazala suprotno. Uz neadekvatnu prehranu, rizični čimbenici koji mogu dovesti do komplikacija i preranog poroda su visoka dob majke, visok indeks tjelesne mase (BMI) i visok dobitak na masi u trudnoći. Na trudnicama iz Osijeka (Istočna Hrvatska) provedena je randomizirana, obzervacijska, prospektivna longitudinalna studija. Metodom 24-satnog prisjećanja prikupljeni su podaci o kvaliteti prehrane. Žene su podijeljene u dvije skupine: prva skupina su bile žene s normalnim BMI-jem prije trudnoće i visokim dobitkom na masi u trudnoći, a druga skupina žene sa BMI ≥ 25 kg/m2 prije trudnoće i visokim dobitkom na masi u trudnoći. Rezultati su pokazali da je prehrana energetski slaba, a unos masti i ugljikohidrata neuravnotežen. Za žene koje su počele trudnoću sa normalnim BMI-jem, veći utjecaj na ishod imala je ravnoteža u unosu specifičnih ugljikohidrata, posebno u prvom tromjesečju. Na ishod trudnoće u žena koje su na početku imale visok BMI, veći utjecaj imao je ukupan unos masti i specifičnih masnih kiselina, posebno u trećem tromjesečju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija