Pregled bibliografske jedinice broj: 717676
Određivanje glikemijskog indeksa pripravaka za oporavak nakon treninga („recovery“ pripravaka)
Određivanje glikemijskog indeksa pripravaka za oporavak nakon treninga („recovery“ pripravaka), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 717676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje glikemijskog indeksa pripravaka za
oporavak nakon treninga („recovery“ pripravaka)
(Determination of the glycaemic index of
preparations for recovery after training)
Autori
Karas, Dalibor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2014
Stranica
60
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
kontrolirano kliničko istraživanje ; pripravci za oporavak nakon treninga ; glikemijski indeks ; metabolizam glukoze ; sportska izvedba
(controlled clinical study ; recovery drinks ; glycaemic index ; glucose metabolism ; sport performance)
Sažetak
Glikemijski indeks (GI) određene količine i vrste ugljikohidrata utječe na brzinu promjene koncentracije glukoze u krvi (GUK), odnosno metabolizam glukoze. Konzumacija ugljikohidrata sa različitim GI prije, tijekom i nakon treninga utječe na sportsku izvedbu, a preferira se hrana visokog GI. Provedeno je kontrolirano kliničko istraživanje s ciljem utvrđivanja GI dva komercijalno dostupna pripravka za oporavak nakon treninga, a prema metodi ISO 26 642:2010. Test uzorak 1 je imao statistički značajno najnižu hedonističku ocjenu (4, 0 ± 1, 7) i subjektivni osjećaj sitosti (50, 5 ± 3, 6), a kontrolni uzorak najviše (2, 0 odnosno 64, 8 ± 9, 0). Statistički značajno višu koncentraciju GUK imala su oba test uzorka u usporedbi sa kontrolom. Površina ispod krivulje (iAUC) je statistički značajno najveća za test uzorak 1 (255, 9 ± 50, 7), u usporedbi s kontrolom (78, 9 ± 8, 0) i test uzorkom 2 (127, 3 ± 12, 6). GI test uzorka 1 je značajno viši u odnosu na test uzorak 2 (317, 9 ± 122, 4 naprema 161, 6 ± 14, 6, p = 0, 022). Oba uzorka spadaju u kategoriju visokog GI, što je u skladu s njihovom namjenom. Dobiveni rezultati upućuju na razlike u mehanizmu djelovanja na metabolizam glukoze koje unatoč istoj klasifikaciji od strane proizvođača vjerojatno proizlaze iz formulacije proizvoda (nutritivnog sastava).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
Napomena
Pomoć u izradi: Milica Cvijetić Stokanović, dipl.
ing.