Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717613

Sladila u konditorskoj industriji


Lacković, Ines
Sladila u konditorskoj industriji, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 717613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sladila u konditorskoj industriji
(Sweeteners in confectionary industry)

Autori
Lacković, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2014

Stranica
35

Mentor
Ačkar, Đurđica

Ključne riječi
sladilo ; šećer ; konditorska industrija ; konditorski proizvodi ; škrob ; umjetno ; prirodno ; hidroliza ; ljudsko zdravlje ; znanstvena istraživanja ; prihvatljiv dnevni unos.
(sweetener ; sugar ; confectionery industry ; confectionery products ; starch ; artificial ; natural ; hydrolysis ; human health ; scientific research ; the acceptable daily intake)

Sažetak
Današnja proizvodnja prehrambenih proizvoda nezamisliva je bez uporabe aditiva. U moru aditiva koji se mogu koristiti, veliku važnost imaju sladila, koja su neizostavna prvenstveno u proizvodnji gaziranih pića i konditorskih proizvoda. Saharoza je od davnina poznata kao najčešće upotrebljavani šećer u kućanstvu i u industriji. Međutim, u današnje vrijeme ljudi i industrija posežu za alternativnim prirodnim i umjetnim šećerima, što zbog boljih tehnoloških svojstava, tako i zbog manje nutritivne i kalorijske vrijednosti. Tijekom godina vodile su se brojne znanstvene rasprave vezane uz konzumaciju alternativnih sladila i njihov negativan utjecaj na ljudsko zdravlje. Prvenstveno su to bila intenzivna, nenutritivna, kemijskom sintezom dobivena sladila kao što su acesulfam K, aspartam, saharin i ciklamat. Za vrijeme nestašice šećera osim umjetnih sladila, veliki procvat doživjela su i sladila dobivena hidrolizom škroba. Ova sladila imaju veću kalorijsku vrijednost od nenutritivnih sladila, ali se dobivaju iz prirodnih sirovina kao što je škrob iz kukuruza, krumpira i pšenice. Najpoznatiji hidrolizati škroba su glukozni sirup, fruktozni sirup i maltozni sirup. Zakonskim propisima regulira se korištenje ovih aditiva u prehrambenoj industriji i zbog toga nema straha od štetnog utjecaja na ljudsko zdravlje. Sigurno je da će se ovaj aditiv i dalje konzumirati, upotrebljavati i istraživati, no do otkrića novih sladila ili možda zabrane postojećih, ljudi će nedvojbeno uživati u njihovom slatkom okusu. Cilj ovoga rada je dati pregled sladila koja se koriste u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lacković, Ines
Sladila u konditorskoj industriji, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lacković, I. (2014) 'Sladila u konditorskoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lackovi\'{c}, Ines}, year = {2014}, pages = {35}, keywords = {sladilo, \v{s}e\'{c}er, konditorska industrija, konditorski proizvodi, \v{s}krob, umjetno, prirodno, hidroliza, ljudsko zdravlje, znanstvena istra\v{z}ivanja, prihvatljiv dnevni unos.}, title = {Sladila u konditorskoj industriji}, keyword = {sladilo, \v{s}e\'{c}er, konditorska industrija, konditorski proizvodi, \v{s}krob, umjetno, prirodno, hidroliza, ljudsko zdravlje, znanstvena istra\v{z}ivanja, prihvatljiv dnevni unos.}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lackovi\'{c}, Ines}, year = {2014}, pages = {35}, keywords = {sweetener, sugar, confectionery industry, confectionery products, starch, artificial, natural, hydrolysis, human health, scientific research, the acceptable daily intake}, title = {Sweeteners in confectionary industry}, keyword = {sweetener, sugar, confectionery industry, confectionery products, starch, artificial, natural, hydrolysis, human health, scientific research, the acceptable daily intake}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font