Pregled bibliografske jedinice broj: 717495
Metode za analizu alkohola u hrani
Metode za analizu alkohola u hrani // SAHAF Zbornik radova i sažetaka 2014 / Sakić, Amir (ur.).
Sarajevo: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, 2014. str. 46-49 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 717495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode za analizu alkohola u hrani
(Methods for alcohol analysis in food)
Autori
Miličević, Borislav ; Alihodžić, Damir ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Miličević, Radoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
SAHAF Zbornik radova i sažetaka 2014
/ Sakić, Amir - Sarajevo : Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, 2014, 46-49
Skup
SAHAF
Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 26.09.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
alkohol u hrani; analitičke metode
(alcohol; food; analytical methods)
Sažetak
U radu je dat pregled metoda za analizu alkohola u hrani. Za određivanje sadržaja alkohola u hrani koriste se brojne metode koje se stalno razvijaju. Od metoda se zahtijeva da se analiza uradi za što kraće vrijeme, a da se pri tome dobiju pouzdani i ponovljivi rezultati. Instrumentalne metode su najpogodnije, ali i one imaju svoje nedostatke. Odabir metode najviše ovisi o vrsti hrane i konzistenciji uzorka. Danas se koristi 10 do 15 različitih metoda u određivanju alkohola. Da bi rezultati analize bili tačni i pouzdani priprema uzorka i odabir adekvatne metode zahtijeva poznavanje analitičkih procedura. Za određivanje alkohola u hrani koriste se brze metode koje se sve više koriste zbog svojih prednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek