Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717309

Karakterizacija amorfnog proizvoda dobivenog u sušioniku s raspršivanjem


Cindrić, Simona
Karakterizacija amorfnog proizvoda dobivenog u sušioniku s raspršivanjem, 2014., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 717309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija amorfnog proizvoda dobivenog u sušioniku s raspršivanjem
(Characterization of amorphous powder obtained by spray drying)

Autori
Cindrić, Simona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2014

Stranica
78

Mentor
Sander, Aleksandra

Ključne riječi
amorfna struktura; karakterizacija;; sušenje s raspršivanjem
(amorphous structure; characterization; spray drying)

Sažetak
Sušenje s raspršivanjem, jedna je od metoda koje se često koriste u farmaceutskoj industriji za dobivanje prašaka dobre kvalitete, niskog sadržaja vlage te uske raspodjele veličina čestica. Prašci dobiveni u sušioniku s raspršivanjem u većini slučajeva su amorfni, iako se mogu dobiti i kristalinični prašci ili prašci miješane strukture. Pravilan odabir uvjeta provedbe procesa u velikoj mjeri utječe na fizikalno-kemijska i granulometrijska svojstva prašaka, kao i na dobivanje željene kristalne ili amorfne strukture. U ovom je radu istražena mogućnost dobivanja stabilne amorfne strukture aktivne farmaceutske supstance u sušioniku s raspršivanjem. Otopina kristalne hidrokloridne strukture aktivne farmaceutske supstance u smjesi vode i acetonitrila sušena je pri različitim temperaturama i protocima dušika za raspršivanje, te protocima otopine. Istraženo je kako uvjeti provedbe procesa utječu na svojstva dobivenog produkta. Konačni produkti sušenja okarakterizirani su i identificirani različitim analitičkim i fizikalnim metodama. Rezultati su pokazali da se sušenjem s raspršivanjem dobiva stabilna amorfna struktura aktivne farmaceutske supstance visoke čistoće, te su definirani optimalni uvjeti provedbe procesa. Amorfna struktura stabilna je na temperaturama nižim od 200 °C kada dolazi do transformacije u poznatu kristalnu strukturu. Do djelomične transformacije dolazi u uvjetima povišene relativne vlažnosti zraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aleksandra Sander (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cindrić, Simona
Karakterizacija amorfnog proizvoda dobivenog u sušioniku s raspršivanjem, 2014., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Cindrić, S. (2014) 'Karakterizacija amorfnog proizvoda dobivenog u sušioniku s raspršivanjem', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cindri\'{c}, Simona}, year = {2014}, pages = {78}, keywords = {amorfna struktura, karakterizacija, , su\v{s}enje s raspr\v{s}ivanjem}, title = {Karakterizacija amorfnog proizvoda dobivenog u su\v{s}ioniku s raspr\v{s}ivanjem}, keyword = {amorfna struktura, karakterizacija, , su\v{s}enje s raspr\v{s}ivanjem}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cindri\'{c}, Simona}, year = {2014}, pages = {78}, keywords = {amorphous structure, characterization, spray drying}, title = {Characterization of amorphous powder obtained by spray drying}, keyword = {amorphous structure, characterization, spray drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font