Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717238

Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine


Milardović, Andreja
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 717238 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine
(Determination of antioxidative activity of the aronia fruit and juice from the harvest year 2013.)

Autori
Milardović, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2014

Stranica
60

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
aronija; fenolni spojevi; antocijani; flavonoidi; antioksidacijska aktivnost
(chokeberry; polyphenols; anthocyanins; flavonoids; antioxidant activity)

Sažetak
Aronija je biljka koja predstavlja jedan od najbogatijih izvora polifenolnih komponenata. Najveći udjel polifenolnih tvari čine antocijani, proantocijani i flavonoli te su upravo ono odgovorni za povoljan preventivan učinak plodova aronije na kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak debelog crijeva. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje antioksidacijske aktivnosti uzoraka aronije. U tu svrhu ispitan je sok i svježa aronija kojima je određen udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, antocijana i antioksidacijski kapacitet. Udio ukupnih fenola određen je Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidacijski kapacitet primjenom DPPH i FRAP metoda. Svježa aronija ima gotovo dvostruko veći udjel ukupnih fenola u odnosu na uzorak soka. Najveći antioksidacijskii kapacitet određen primjenom DPPH metode pokazuje svježa aronija. Antioksidacijski kapacitet određen primjenom FRAP metode je isti u svježoj aroniji i soku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Panjkota-Krbavčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milardović, Andreja
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Milardović, A. (2014) 'Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milardovi\'{c}, Andreja}, year = {2014}, pages = {60}, keywords = {aronija, fenolni spojevi, antocijani, flavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Odre\djivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine}, keyword = {aronija, fenolni spojevi, antocijani, flavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milardovi\'{c}, Andreja}, year = {2014}, pages = {60}, keywords = {chokeberry, polyphenols, anthocyanins, flavonoids, antioxidant activity}, title = {Determination of antioxidative activity of the aronia fruit and juice from the harvest year 2013.}, keyword = {chokeberry, polyphenols, anthocyanins, flavonoids, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font