Pregled bibliografske jedinice broj: 717238
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 717238 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine
(Determination of antioxidative activity of the aronia fruit and juice from the harvest year 2013.)
Autori
Milardović, Andreja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2014
Stranica
60
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
aronija; fenolni spojevi; antocijani; flavonoidi; antioksidacijska aktivnost
(chokeberry; polyphenols; anthocyanins; flavonoids; antioxidant activity)
Sažetak
Aronija je biljka koja predstavlja jedan od najbogatijih izvora polifenolnih komponenata. Najveći udjel polifenolnih tvari čine antocijani, proantocijani i flavonoli te su upravo ono odgovorni za povoljan preventivan učinak plodova aronije na kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak debelog crijeva. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje antioksidacijske aktivnosti uzoraka aronije. U tu svrhu ispitan je sok i svježa aronija kojima je određen udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, antocijana i antioksidacijski kapacitet. Udio ukupnih fenola određen je Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidacijski kapacitet primjenom DPPH i FRAP metoda. Svježa aronija ima gotovo dvostruko veći udjel ukupnih fenola u odnosu na uzorak soka. Najveći antioksidacijskii kapacitet određen primjenom DPPH metode pokazuje svježa aronija. Antioksidacijski kapacitet određen primjenom FRAP metode je isti u svježoj aroniji i soku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)