Pregled bibliografske jedinice broj: 717233
Kvaliteta meda Varaždinske županije tijekom 2012. godine
Kvaliteta meda Varaždinske županije tijekom 2012. godine, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 717233 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta meda Varaždinske županije tijekom 2012. godine
(Honey quality of Varazdin county during 2012 year)
Autori
Coce, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2014
Stranica
49
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
bagremov med; cvjetni med; fizikalno-kemijski parametri; kvaliteta meda; sastav meda
(acacia honey; floral honey; physical-chemical parameters; honey quality; honey composition)
Sažetak
U istraživanju provedenom na 29 uzoraka bagremovog i 29 uzoraka cvjetnog meda određivani su fizikalno-kemijski parametri koji utječu na kvalitetu meda. Određeni fizikalnokemijski parametri uključivali su maseni udio vode, električnu provodnost, kiselost, maseni udio reducirajućih šećera, maseni udio saharoze te udio 5-hidroksimetilfurfurala (HMF-a). Fizikalno-kemijskim analizama utvrđeno je da su svi uzorci bagremovog meda zadovoljili zahtjeve Pravilnika i CAC-a određenih fizikalno-kemijskih parametara. Što se tiče cvjetnog meda, 12 od 29 uzoraka nije zadovoljilo zahtjev Pravilnika o električnoj provodnosti i samo jedan uzorak nije zadovoljio zahtjeve Pravilnika i CAC-a o udjelu reducirajućih šećera. Zahtjevi Pravilnika i IHC-a za preostale parametre bili su ispunjeni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)