Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717157

Određivanje vremena prijelaza topline u plodu jabuke


Žokalj, Gordan
Određivanje vremena prijelaza topline u plodu jabuke, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 717157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje vremena prijelaza topline u plodu jabuke
(Determination of heat transfer period in apple fruits)

Autori
Žokalj, Gordan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2014

Stranica
61

Mentor
Pliestić, Stjepan

Neposredni voditelj
Galić, Ante

Ključne riječi
termodinamika; prijelaz topline; hlađenje; jabuka
(thermodynamics; heat transfer; cooling; apple)

Sažetak
Hlađenje je termodinamički proces odvođenja topline nekom tijelu. To je najjednostavniji i najrašireniji proces konzerviranja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Jabuka kao poljoprivredno-prehrambeni proizvod vrlo je osjetljiva na utjecaj raznih kemijskih, fizikalnih i bioloških čimbenika kao štu su vlaga, temperatura, enzimska i mikrobiološka aktivnost, te mnogi drugi. Hlađenjem ne možemo u potpunosti spriječiti, ali možemo uveliko utjecati na brzinu tih aktivnosti i promjena. Proces hlađenja, odnosno odvođenje topline traje sve dok se ne uspostavi temperaturna ravnoteža. Uvjet za odvijanje tog procesa je postojanje temperaturnih razlika. Nakon provedenih istraživanja izrađeni su matematički modeli koji prikazuju promjenu temperature unutar ploda i na površini ploda jabuke i kada se te temperature izjednače sa temperaturom koja vlada u hladioniku proces hlađenja je završen. Od tri izabrane sorte jabuka Granny Smith, Idared i Zlatni delišes zaključeno je da je prijelaz topline, odnosno odvedena toplina najbrža kod ploda sorte Granny Smith, a najsporija kod ploda sorte Zlatni delišes što varira zbog različitog sadržaja suhe tvari u plodu koji utječe na specifični toplinski kapacitet, a time i na koeficijent toplinske vodljivosti i koeficijent prijelaza topline.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Galić (mentor)

Avatar Url Stjepan Pliestić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žokalj, Gordan
Određivanje vremena prijelaza topline u plodu jabuke, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Žokalj, G. (2014) 'Određivanje vremena prijelaza topline u plodu jabuke', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}okalj, Gordan}, year = {2014}, pages = {61}, keywords = {termodinamika, prijelaz topline, hla\djenje, jabuka}, title = {Odre\djivanje vremena prijelaza topline u plodu jabuke}, keyword = {termodinamika, prijelaz topline, hla\djenje, jabuka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}okalj, Gordan}, year = {2014}, pages = {61}, keywords = {thermodynamics, heat transfer, cooling, apple}, title = {Determination of heat transfer period in apple fruits}, keyword = {thermodynamics, heat transfer, cooling, apple}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font