Pregled bibliografske jedinice broj: 717157
Određivanje vremena prijelaza topline u plodu jabuke
Određivanje vremena prijelaza topline u plodu jabuke, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 717157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje vremena prijelaza topline u plodu jabuke
(Determination of heat transfer period in apple fruits)
Autori
Žokalj, Gordan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2014
Stranica
61
Mentor
Pliestić, Stjepan
Neposredni voditelj
Galić, Ante
Ključne riječi
termodinamika; prijelaz topline; hlađenje; jabuka
(thermodynamics; heat transfer; cooling; apple)
Sažetak
Hlađenje je termodinamički proces odvođenja topline nekom tijelu. To je najjednostavniji i najrašireniji proces konzerviranja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Jabuka kao poljoprivredno-prehrambeni proizvod vrlo je osjetljiva na utjecaj raznih kemijskih, fizikalnih i bioloških čimbenika kao štu su vlaga, temperatura, enzimska i mikrobiološka aktivnost, te mnogi drugi. Hlađenjem ne možemo u potpunosti spriječiti, ali možemo uveliko utjecati na brzinu tih aktivnosti i promjena. Proces hlađenja, odnosno odvođenje topline traje sve dok se ne uspostavi temperaturna ravnoteža. Uvjet za odvijanje tog procesa je postojanje temperaturnih razlika. Nakon provedenih istraživanja izrađeni su matematički modeli koji prikazuju promjenu temperature unutar ploda i na površini ploda jabuke i kada se te temperature izjednače sa temperaturom koja vlada u hladioniku proces hlađenja je završen. Od tri izabrane sorte jabuka Granny Smith, Idared i Zlatni delišes zaključeno je da je prijelaz topline, odnosno odvedena toplina najbrža kod ploda sorte Granny Smith, a najsporija kod ploda sorte Zlatni delišes što varira zbog različitog sadržaja suhe tvari u plodu koji utječe na specifični toplinski kapacitet, a time i na koeficijent toplinske vodljivosti i koeficijent prijelaza topline.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb