Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717083

Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj


Marić, Josip
Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 717083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
(Production of goat milk in Croatia)

Autori
Marić, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2014

Stranica
26

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
proizvdnja; kozje mlijeko; Republika Hrvatska
(production; goat milk; Croatia)

Sažetak
U Republici Hrvatskoj uzgaja se oko 65.000 grla rasplodnih koza. Najzastupljenije pasmine za proizvodnju mlijeka su alpina, sanska i srnasta koza, dok se proizvodnja kozjeg mesa primarno temelji na uzgoju hrvatske šarene koze i u znatno manjoj mjeri na uzgoju hrvatske bijele koze te burske pasmine. Navedene mliječne pasmine u laktaciji prosječno proizvedu od 600 do 900 kg mlijeka s prosječnim sadržajem mliječne masti od oko 3, 4 %. Proizvodnja mlijeka je kompleksna i zahtjevna te je uvjetovana brojnim čimbenicima, ponajviše genotipom. Ona je u stvari interakcija između životinje, hrane i okoliša. Genetski potencijal koze za proizvodnju mlijeka najvažniji je čimbenik količine i sastava proizvedenog mlijeka. Svježe kozje mlijeko, proizvedeno od zdravih, pravilno uzgajanih i hranjenih životinja, tekućina je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnog (kozjeg) mirisa. Kozje mlijeko ima veliku važnost u ljudskoj prehrani, osobito kao izvor bjelančevina visoke kvalitete, vitamina i mineralnih tvari. Jedna litra kozjeg mlijeka sadrži oko 32 g bjelančevina, što je 70 % ukupnh dnevnih potreba trudnice ili majke dojilje, a potpuno zadovoljava potrebe djeteta do 11 godina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Josip
Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Marić, J. (2014) 'Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Josip}, year = {2014}, pages = {26}, keywords = {proizvdnja, kozje mlijeko, Republika Hrvatska}, title = {Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj}, keyword = {proizvdnja, kozje mlijeko, Republika Hrvatska}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Josip}, year = {2014}, pages = {26}, keywords = {production, goat milk, Croatia}, title = {Production of goat milk in Croatia}, keyword = {production, goat milk, Croatia}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font