Pregled bibliografske jedinice broj: 717083
Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 717083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
(Production of goat milk in Croatia)
Autori
Marić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2014
Stranica
26
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
proizvdnja; kozje mlijeko; Republika Hrvatska
(production; goat milk; Croatia)
Sažetak
U Republici Hrvatskoj uzgaja se oko 65.000 grla rasplodnih koza. Najzastupljenije pasmine za proizvodnju mlijeka su alpina, sanska i srnasta koza, dok se proizvodnja kozjeg mesa primarno temelji na uzgoju hrvatske šarene koze i u znatno manjoj mjeri na uzgoju hrvatske bijele koze te burske pasmine. Navedene mliječne pasmine u laktaciji prosječno proizvedu od 600 do 900 kg mlijeka s prosječnim sadržajem mliječne masti od oko 3, 4 %. Proizvodnja mlijeka je kompleksna i zahtjevna te je uvjetovana brojnim čimbenicima, ponajviše genotipom. Ona je u stvari interakcija između životinje, hrane i okoliša. Genetski potencijal koze za proizvodnju mlijeka najvažniji je čimbenik količine i sastava proizvedenog mlijeka. Svježe kozje mlijeko, proizvedeno od zdravih, pravilno uzgajanih i hranjenih životinja, tekućina je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnog (kozjeg) mirisa. Kozje mlijeko ima veliku važnost u ljudskoj prehrani, osobito kao izvor bjelančevina visoke kvalitete, vitamina i mineralnih tvari. Jedna litra kozjeg mlijeka sadrži oko 32 g bjelančevina, što je 70 % ukupnh dnevnih potreba trudnice ili majke dojilje, a potpuno zadovoljava potrebe djeteta do 11 godina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)