Pregled bibliografske jedinice broj: 717031
Bioaktivne komponente čaja
Bioaktivne komponente čaja, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 717031 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivne komponente čaja
(Bioactives of tea)
Autori
Mađarić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
19.09
Godina
2014
Stranica
21
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
povijest čaja ; bioaktivne komponente ; EGCG ; zdravlje
(history of tea ; bioactive compounds ; EGCG ; health)
Sažetak
Čajevi se dobivaju iz različitih biljaka, a pravim čajem smatra se onaj koji se dobiva od biljke čajevac – Camelia Sinensis. Najpoznatija bioaktivna komponenta čaja koji se dobiva od čajevca je polifenol EGCG (epigalokatehin-3- galat). Uz pravi čaj, poznato je mnogo vrsta čajeva koji se dobivaju iz raznolikih biljaka pa se stoga i njihova svojstva kao i funkcionalno djelovanje na ljudsko zdravlje razlikuju. Zdravstvene dobrobiti čaja najčešće se vežu uz spriječavanje antioksidativnog stresa organizma, spriječavanje dijabetesa tipa 2, te poboljšanje kognitivnih sposobnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)