Pregled bibliografske jedinice broj: 716935
Mikotoksini u žitaricama žetve 2013. u Hrvatskoj
Mikotoksini u žitaricama žetve 2013. u Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 716935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini u žitaricama žetve 2013. u Hrvatskoj
(Mycotoxins in cereals from 2013 harvest in Croatia)
Autori
Grec, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.09
Godina
2014
Stranica
47
Mentor
Klapec, Tomislav
Neposredni voditelj
Šarkanj, Bojan
Ključne riječi
žitarice ; mikotoksini ; LC-MS/MS ; deoksinivalenol ; Hrvatska
(cereals ; mycotoxins ; LC-MS/MS ; deoxynivalenol ; Croatia)
Sažetak
Žitarice na polju i tijekom skladištenja izložene su različitim vrstama plijesni, što za posljedicu može imati kontaminaciju mikotoksinima. Najčešća je kontaminacija hrane i krmiva aflatoksinima, deoksiniva-lenolom, fumonizinima, ohratoksinom A i zearalenonom u različitim koncentracijama ovisno o okolišnim uvjetima na polju i u skladištu. Cilj ovog rada bio je odrediti pojavnost mikotoksina u hrvatskim žitari-cama žetve 2013. U tu svrhu prikupljena su 24 reprezentativna uzorka žitarica (pšenice, ječma i zobi) namijenjena ljudskoj prehrani. Za određivanje mikotoksina korištena je multimikotoksinska metoda te- kućinske kromatografije – tandemske masene spektrometrije (LC-MS/MS). Rezultati su utvrdili prisut-nost Fusarium mikotoksina, a u manjim koncentracijama detektirani su i mikotoksini rodova Alternaria, Penicillium, Aspergillus, ergot alkaloidi te mikotoksini drugih rodova plijesni. Relativno niske prosječne razine kontaminacije dobivene u ovom radu bi se mogle objasniti toplim i suhim vremenom u periodu cvatnje i žetve žitarica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek