Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 716861

Odlike vanjštine i proizvodnosti travničke pramenke


Sekulić, Tamara
Odlike vanjštine i proizvodnosti travničke pramenke, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 716861 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike vanjštine i proizvodnosti travničke pramenke
(Exterior and productive characteristics of Travnik Pramenka sheep)

Autori
Sekulić, Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2014

Stranica
24

Mentor
Mioč, boro

Ključne riječi
travnička pramenka; vanjština; reprodukcija; meso; mlijeko
(Travnik Pramnka sheep; exterior; reproduction; meat; milk)

Sažetak
Ovčarstvo je važna poljoprivredna grana u mnogim zemljama pa tako i u Hrvatskoj u kojoj ima dugu tradiciju. Danas se u Republici Hrvatskoj uzgaja oko 630 000 rasplodinh ovaca, od čega se uzgojno selekcijski rad provodi na 41 279 grla, kod 445 uzgajivača i 16 pasmina. Travnička pramenka je podrijetlom iz Bosne u kojoj se uzgaja najviše na području oko Travnika. Značajan dolazak na hrvtske prostore dogodio se za vrijeme Domovinskog rata i danas je najbrojnija inozemna pasmina. Pripada skupini dugorepih ovaca kombiniranih proizvodnih svojstava. Odlika ove pasmine, kao i većine pramenki, su: otpornost, prilagodljivost i skromnost te velika mogućnost pješačenja. Cilj rada bio je kroz presjek dosadašnjih istraživanja prikazati odlike vanjštine i njvažnije proizvodne (reprodukcijske, mesne i mliječne) odlike ove pasmine. Travnička pramenka se primarno koristi za proizvodnju mesa i mlijeka. Proizvodnja mesa je temeljna na proizvodnji janjećeg mesa koje se uglavnom konzumira u obliku cijelog trupa pečenog na ražnju. Mlijeko je poslije mesa najvažniji proizvod ovaca i ima važnu ulogu u prehrani stanovništva. Ovčje mlijeko se najčešće konzumira u obliku sira, dok je njegova konzumacija u svježen stanju neznatna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sekulić, Tamara
Odlike vanjštine i proizvodnosti travničke pramenke, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sekulić, T. (2014) 'Odlike vanjštine i proizvodnosti travničke pramenke', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sekuli\'{c}, Tamara}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {travni\v{c}ka pramenka, vanj\v{s}tina, reprodukcija, meso, mlijeko}, title = {Odlike vanj\v{s}tine i proizvodnosti travni\v{c}ke pramenke}, keyword = {travni\v{c}ka pramenka, vanj\v{s}tina, reprodukcija, meso, mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sekuli\'{c}, Tamara}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {Travnik Pramnka sheep, exterior, reproduction, meat, milk}, title = {Exterior and productive characteristics of Travnik Pramenka sheep}, keyword = {Travnik Pramnka sheep, exterior, reproduction, meat, milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font