Pregled bibliografske jedinice broj: 716690
Utjecaj temperature sušenja na kakvoću sjemenke uljane repice, količinu ulja te udio slobodnih masnih kiselina
Utjecaj temperature sušenja na kakvoću sjemenke uljane repice, količinu ulja te udio slobodnih masnih kiselina, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 716690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature sušenja na kakvoću sjemenke uljane repice, količinu ulja te udio slobodnih masnih kiselina
(Influence of drying temperature on the quality of rapeseed seeds, oil quantity and content of free fatty acids)
Autori
Vuković, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.12
Godina
2012
Stranica
62
Mentor
Krička, Tajana
Ključne riječi
Temperatura; sušenje; sjemenke uljane repice; sorte; hibridi
(Temperature; drying; oilseed rape; varieties; hybrids)
Sažetak
Uljana repica (Brassica napus ssp. oleifera) je kultura koja se zbog visokog sadržaja ulja i bjelančevina u sjemenkama svrstava među najvažnije uljarice u svijetu (Frauen, 1997). To je jednogodišnja zeljasta biljka koju u periodu cvjetanja krase jarko žuti cvjetovi. Za dobivanje ulja koriste se sjemenke koje u prosjeku sadrže 35-45% ulja i 19-22% bjelančevina. Ulje iz sjemenki sadrži masne kiseline, od kojih su neke nezasićene vrlo pogodne za proizvodnju biodizelskog goriva (oleinska 60% i linolna 18-20%), dok su neke manje pogodne (linolenska 10%) ili čak nepoželjne (eruka 2%) (Jurišić, 2008). Iz svega navedenog proizlazi da je cilj ovog diplomskog rada analizirati utjecaj temperature sušenja na kakvoću sjemenki uljane repice, količinu ulja u sjemenkama i udio slobodnih masnih kiselina na 6 hibrida uljane repice i to Turan, Traviata, NK Toccata, NK Petrol, PR 46 W 14 i PR 46 W 15. Termička dorada konvekcijskim sušenjem sjemenki odvijat će se s tri temperature zraka (40, 60 i 80°C). Temeljem dobivenih rezultata izradit će se jednadžbe sušenja, odnosno utvrditi brzina otpuštanja vode iz sjemenki, pri najboljim karakteristikama sjemenki. Tako osušenim sjemenkama odredit će se količina ulja i slobodnih masnih kiselina te utvrditi međusobne razlike unutar hibrida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)