Pregled bibliografske jedinice broj: 716607
Kakvoća ploda višnje maraske i oblačinske višnje
Kakvoća ploda višnje maraske i oblačinske višnje, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 716607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća ploda višnje maraske i oblačinske višnje
(Fruit qquality of Marasca and Oblačinska sour cherries)
Autori
Krnić, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2014
Stranica
24
Mentor
Tomislav Jemrić
Ključne riječi
višnja maraska; oblačinska višnja; kakvoća ploda; sistematika
(Marasca sour cherry; sour cherry cv. 'Oblačinska'; fruit quality; botanical classification)
Sažetak
Višnja (Prunus cerasus L.) ima visoku biološku, a relativno nisku energetsku vrijednost. Karakterizira je visok udio fenolnih spojeva koji djeluju kao antioksidansi. Višnja maraska (Prunus cerasus var. Marasca) je jedna od najvažnijih autohtonih voćnih vrsta koja najbolju kakvoću postiže u Dalmaciji. Nadaleko je poznata zbog iznimne kakvoće ploda koju postiže u području Ravnih kotara. Razlikuje se od sorata višnje po (Prunus cerasus L.) sitnijim plodovima, većim udjelom suhe tvari, punijom aromom, tamnijom bojom i većim udjelom bioaktivnih sastojaka. Do danas traju prijepori oko sistematske pozicije višnje maraske, a također nema ni dovoljno istraživanja čimbenika koji djeluju na kakvoću ploda. U posljednje vrijeme uzgaja se i u kontinentalnom području gdje je do sada uglavnom prevladavala populacija oblačinske višnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)