Pregled bibliografske jedinice broj: 716487
Utjecaj Optigena na tovne karakteristike junadi
Utjecaj Optigena na tovne karakteristike junadi // XXI. međunarodno savjetovanje Krmiva 2014. / Lulić S. (ur.).
Zagreb, 2014. str. 76-76 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 716487 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj Optigena na tovne karakteristike junadi
(The influence of Optigen on growth performance in
beef steers)
Autori
Steiner, Zvonimir ; Ronta, Mario ; Musa, Petra ; Križek, Ivan ; Klarić, Ivana ; Greger, Željka ; Potočanac, Ivica ; Tešija, Ana ; Ciganović, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXI. međunarodno savjetovanje Krmiva 2014.
/ Lulić S. - Zagreb, 2014, 76-76
Skup
XXI. međunarodno savjetovanje Krmiva 2014.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 04.06.2014. - 06.06.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
NPN spojevi ; tov junadi ; urea ; Optigen ; konverzija hrane
(NPN compounds ; cattle fattening ; urea ; Optigen ; feed conversion)
Sažetak
Preživači proizvode ureju u slini, min. 500 g/dan, a u buragu se iz ureje oslobađa amonijak za sintezu bjelančevina. Otkako je otkriveno da mikroorganizmi buraga mogu koristiti neproteinski dušik (NPN), NPN spojevi se koriste u hranidbi preživača kako bi zamijenili dio biljnih bjelančevina. Cilj ovoga rada bio je utvrditi zajednički učinak NPN spoja s polaganim otpuštanjem (Optigen) i Benural S koji je u pokusnoj skupini dijelom smanjen. Praćeni su sljedeći pokazatelji: tjelesna masa, dnevni prirast, konverzija hrane te cijena utrošene hrane za kg prirasta kod tovne junadi. Pokus je proveden na 55 junadi križanih pasmina u tipu simentalca. Provedena su četiri pojedinačna vaganja, a pokus je trajao 3 mjeseca, odnosno 92 dana. U obroku kontrolne skupine bio je uključen Benural S u količini od 0, 12 kg, dok je u pokusnoj skupini udio Benurala S iznosio 0, 08 kg, a udio Optigena 0, 04 kg. Dobiveni rezultati pokazali su veću prosječnu tjelesnu masu i prirast u pokusnoj skupini bez statistički značajnih razlika između skupina. Konverzija hrane bila je niža u pokusnoj skupini te je iznosila 5, 84 kg/kg, a u kontrolnoj 6, 96 kg/kg. Cijena utrošene hrane za kg prirasta bila je niža u pokusnoj skupini i iznosila je 8, 97 kn u odnosu na kontrolnu skupinu gdje je iznosila 10, 71 kn.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek