Pregled bibliografske jedinice broj: 716472
Povrće u ishrani mesojeda
Povrće u ishrani mesojeda, 2004., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 716472 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povrće u ishrani mesojeda
(Vegetables in the diet of carnivores)
Autori
Fury, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
16.12
Godina
2004
Stranica
36
Mentor
Parađiković, Nada
Ključne riječi
povrće ; ishrana ; mesojedi
(vegetables ; diet ; carnivores)
Sažetak
Sirovo povrće i voće treba smrviti, sjeckati ili kuhati. Ako se sirovo povrće ne preradi na neki način, neće se moći kompletno probaviti. Vjeruje se da je vlaknasto voće i povrće korisno. Vlakna se razgrade fermentacijom na vrlo malu razinu kod canida. Ovo se normalno odvija kroz enzime koji produciraju bakterije koje inhibiraju područje gastrointestinalnog trakta. Životinje na ispaši, poput goveda i ovaca, mogu energiju dobiti od vlakana koje konzumiraju dok to psi ne mogu. Međutim, nekim psima je potrebno ekstra vlakno u ishrani dok su na dijeti. Povećanje biljne ishrane je korisno kod pasa koji pokazuju znakove konstipacije. S druge pak strane, velika količina biljne hrane može stolicu učiniti previše mekanom. Domaći psi mogu imati i posebne potrebe koje se mogu zadovoljiti dodavanjem povrća ili voća u ishrani. Posebni omjeri biljne hrane mogu pomoći kod pasa koji imaju dijabetes ili probleme s pankreasom, jetrom ili bubrezima. Veći unos biljne hrane pogoduje više štenadi velikih rasa nego zrelim, odraslim psima. Znači, koju vrstu biljnih materijala će pas koristiti, koliko i u kojoj količini, ovisi o dobu psa, njegovoj aktivnosti, apetitu i tjelesnoj kondiciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Nada Parađiković
(mentor)