Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 716300

Promjene sastava hlapljivih i fenolnih tvari u procesu proizvodnje djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino


Majetić Germek, Valerija
Promjene sastava hlapljivih i fenolnih tvari u procesu proizvodnje djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino, 2014., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 716300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene sastava hlapljivih i fenolnih tvari u procesu proizvodnje djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino
(Compositional changes of volatile and phenolic compounds during processing of virgin olive oils of Buža, Istarska bjelica and Leccino variety)

Autori
Majetić Germek, Valerija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2014

Stranica
129

Mentor
Pof. dr. sc. Olivera Koprivnjak

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; hlapljive tvari; fenolne tvari; sortne mješavine plodova; pomoćne tvari
(virgin olive oil; volatile compounds; phenolic compounds; fruit mixtures; technological coadjuvants)

Sažetak
Hlapljive i fenolne tvari određuju senzorska i prehrambena svojstva djevičanskih maslinovih ulja. Sinteza i biotransformacija tih tvari tijekom prerade maslina ovise o aktivnosti endogenih enzima, koja je genetski određena. Određeni postupci prilikom proizvodnje ulja mogu dovesti do promjena sastava hlapljivih i fenolnih tvari. U ovom radu istražen je utjecaj miješanja plodova sorti Buža i Leccino s Istarskom bjelicom u različitim masenim omjerima na sastav hlapljivih tvari. Istražen je utjecaj pomoćnih tvari u procesu proizvodnje (mikronizirani talk i soli) na iskorištenje procesa i sastav hlapljivih i fenolnih tvari monosortnih ulja Buže, Istarske bjelice i Leccina. Ispitan je utjecaj fenolnih tvari iz ploda maslina tijekom miješenja maslinovog tijesta na konačne produkte lipoksigenaznog puta i fenolne tvari ulja Buže. Sastav fenolnih tvari određen je tekućinskom kromatografijom, a hlapljivih tvari sustavom plinske kromatografije uz spektrometriju masa te prethodnu mikroekstrakciju na čvrstoj fazi iz natprostora ulja. Miješanjem plodova Buže i Istarske bjelice (u omjerima 60:40 i 80:20) te Leccina i Istarske bjelice (u omjerima 20:80 i 40:60) postignut je sinergistički učinak u sintezi C6 aldehida i C6 alkohola. Dodatkom talka iskorištenje procesa prerade povećalo se prilikom prerade Leccina i Istarske bjelice, dok su soli povećale iskorištenje samo kod prerade Leccina. Talk je negativno utjecao na ukupne hlapljive i fenolne tvari ulja Buže, dok je pozitivno utjecao na ukupne hlapljive tvari Leccina. Natrijev klorid značajno je povećao udjel fenolnih tvari u uljima sve tri sorte, te ukupnih hlapljivih tvari samo u ulju Leccina. Dodatak fenolnih tvari maslinovom tijestu Buže rezultirao je većim povećanjem udjela fenolnih tvari u ulju od onoga u tijestu, osobito derivata oleuropeina i ligstrozida. Povećanje udjela fenolnih tvari u tijestu negativno je utjecalo na ukupne hlapljive tvari, C6 aldehide i C6 alkohole, dok je pozitivno utjecalo na sintezu C6 estera i C5 hlapljivih tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0580696-0284 - Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi (Koprivnjak, Olivera, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Valerija Majetić Germek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majetić Germek, Valerija
Promjene sastava hlapljivih i fenolnih tvari u procesu proizvodnje djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino, 2014., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Majetić Germek, V. (2014) 'Promjene sastava hlapljivih i fenolnih tvari u procesu proizvodnje djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Majeti\'{c} Germek, Valerija}, year = {2014}, pages = {129}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, hlapljive tvari, fenolne tvari, sortne mje\v{s}avine plodova, pomo\'{c}ne tvari}, title = {Promjene sastava hlapljivih i fenolnih tvari u procesu proizvodnje djevi\v{c}anskih maslinovih ulja sorti Bu\v{z}a, Istarska bjelica i Leccino}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, hlapljive tvari, fenolne tvari, sortne mje\v{s}avine plodova, pomo\'{c}ne tvari}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Majeti\'{c} Germek, Valerija}, year = {2014}, pages = {129}, keywords = {virgin olive oil, volatile compounds, phenolic compounds, fruit mixtures, technological coadjuvants}, title = {Compositional changes of volatile and phenolic compounds during processing of virgin olive oils of Bu\v{z}a, Istarska bjelica and Leccino variety}, keyword = {virgin olive oil, volatile compounds, phenolic compounds, fruit mixtures, technological coadjuvants}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font