Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 716066

Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate


Mustapić, Pero
Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 716066 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate
(The nutritional value fresh leaves and juice lettuce)

Autori
Mustapić, Pero

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.06

Godina
2014

Stranica
27

Mentor
Dobričević, Nadica

Ključne riječi
salata; endivija; kemijski sastav
(lettuce; endive; chemical parameters)

Sažetak
Prehrambena vrijednost salate i endivije značajna je zbog bogatog nutritivnog sastava radi kojeg ima i preventivno zdravstveno djelovanje. U radu je analiziran kemijski sastav svježih listova i soka salate i endivije. Najveći udio suhe tvari utvrđen je u listovima endivije(5, 10%), ukupne kiselosti kod lisnate salate i njezinog soka(0, 7%). Količina C-vitamina je kod salate kristalke iznosila 10, 94 mg/100 g listova, lisnate salate 10, 44 mg/100 g, i kod endivije 9, 93 mg/100 g. U svježim listovima endivije utvrđeno je najviše fenola u iznosu od 41, 78 mgGAL/L. Kemijske analize pokazale su da je lisnata salata u jesenskoj proizvodnji najmanje mijenjala kemijska svojstva usporedbom svježih listova i svježe pripremljenog soka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nadica Dobričević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mustapić, Pero
Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Mustapić, P. (2014) 'Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mustapi\'{c}, Pero}, year = {2014}, pages = {27}, keywords = {salata, endivija, kemijski sastav}, title = {Nutritivna vrijednost svje\v{z}eg lista i soka salate}, keyword = {salata, endivija, kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mustapi\'{c}, Pero}, year = {2014}, pages = {27}, keywords = {lettuce, endive, chemical parameters}, title = {The nutritional value fresh leaves and juice lettuce}, keyword = {lettuce, endive, chemical parameters}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font