Pregled bibliografske jedinice broj: 716066
Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate
Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 716066 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate
(The nutritional value fresh leaves and juice lettuce)
Autori
Mustapić, Pero
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.06
Godina
2014
Stranica
27
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
salata; endivija; kemijski sastav
(lettuce; endive; chemical parameters)
Sažetak
Prehrambena vrijednost salate i endivije značajna je zbog bogatog nutritivnog sastava radi kojeg ima i preventivno zdravstveno djelovanje. U radu je analiziran kemijski sastav svježih listova i soka salate i endivije. Najveći udio suhe tvari utvrđen je u listovima endivije(5, 10%), ukupne kiselosti kod lisnate salate i njezinog soka(0, 7%). Količina C-vitamina je kod salate kristalke iznosila 10, 94 mg/100 g listova, lisnate salate 10, 44 mg/100 g, i kod endivije 9, 93 mg/100 g. U svježim listovima endivije utvrđeno je najviše fenola u iznosu od 41, 78 mgGAL/L. Kemijske analize pokazale su da je lisnata salata u jesenskoj proizvodnji najmanje mijenjala kemijska svojstva usporedbom svježih listova i svježe pripremljenog soka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)