Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 715661

Zdravi pristup zdravoj hrani iz zdravog mora: valoriziranje ribe koja potječe iz zaštićenog područja


Matić-Skoko, Sanja; Stagličić, Nika; Pallaoro, Armin; Vrbatović, Anamarija; Bušelić, Ivana
Zdravi pristup zdravoj hrani iz zdravog mora: valoriziranje ribe koja potječe iz zaštićenog područja // Ribarstvo : znanstveno-stručni časopis za ribarstvo, 70 (2012), S39-S52 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 715661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravi pristup zdravoj hrani iz zdravog mora: valoriziranje ribe koja potječe iz zaštićenog područja
(A healthy approach to healthy food from the healthy sea: evaluation of fish originating from the protected area)

Autori
Matić-Skoko, Sanja ; Stagličić, Nika ; Pallaoro, Armin ; Vrbatović, Anamarija ; Bušelić, Ivana

Izvornik
Ribarstvo : znanstveno-stručni časopis za ribarstvo (1330-061X) 70 (2012); S39-S52

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
PP Lastovsko otočje ; ribolovne aktivnosti ; učinkovitost zaštite ; zdravi proizvod
(Lastovsko otočje MPA ; fishing activities ; conservation efectiveness ; healthy product)

Sažetak
Park prirode „Lastovsko otočje“ je 2010. godine shodno Pravilniku o unutarnjem redu usvojio posebni ribolovni režim. U ovom radu bit će prezentirano stanje godinu dana nakon uspostave ovakvog režima u usporedbi s nultim stanjem 2010. godine. Ribolov je obavljan trostrukim mrežama stajačicama, a analizirano je ukupno obilje, biomasa i raznolikost riba te struktura zajednica. Iako još uvijek nisu zamijećena statistički značajna poboljšanja prosječnog bogatstva riba, ukupnog obilja i biomase, ipak se nazire pozitivna promjena. Naime, u dvije trenutno zaštićene zone zamijećeno je za 14% veće bogatstvo vrsta, 9% više obilje i 19% viša ukupna biomasa, dok se u izlovljavanim zonama vidi pad od 7% bogatstva vrsta, 12% niže obilje i za 24% niža biomasa. Kako promjena nije značajna i može biti rezultat slučajnosti (odražavajući prirodnu, prostornu i vremensku varijabilnost) nužno je analizirati ulov u 2012. godini radi točnijeg određivanja trenda. Ulov po jedinici ribolovnog napora (kg/33m mreže) je 1, 6 ± 0, 1 kg / mreži što spada u dobre lovine. Ipak, biološke karakteristike ciljanih vrsta još uvijek ne upućuju na oporavak. Zaključno, objašnjenje za zatečeno stanje 18 mjeseci nakon uspostave posebnog režima treba tražiti u činjenici da još nije prošlo dovoljno vremena da bi se vidjele značajne promjene i da se u zaštićenim zonama ipak odvijaju određene ribolovne aktivnosti. Svakako, potrebno je uključiti dodatni napor, u smislu ljudskog i financijskog potencijala, u narednom razdoblju ukoliko se želi postići vidljiva učinkovitost zaštite unutar ovog zaštićenog područja. Dodatno, potrebno je uspostaviti valoriziranje i brandiranje ribe ulovljene u ovom području kako bi daljnje akcije zaštite bile vidljivije i razumljivije široj zajednici, a isplativije lokalnom stanovništvu. Promoviranje zdravog proizvoda iz zaštićenog područja na hrvatskim i evropskim ribarnicama je svakako jedan od načina postizanja tog cilja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
001-0013077-0844 - Gospodarenje i bioraznolikost živih bogatstava u hrvatskom priobalju (Dulčić, Jakov, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split

Citiraj ovu publikaciju:

Matić-Skoko, Sanja; Stagličić, Nika; Pallaoro, Armin; Vrbatović, Anamarija; Bušelić, Ivana
Zdravi pristup zdravoj hrani iz zdravog mora: valoriziranje ribe koja potječe iz zaštićenog područja // Ribarstvo : znanstveno-stručni časopis za ribarstvo, 70 (2012), S39-S52 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Matić-Skoko, S., Stagličić, N., Pallaoro, A., Vrbatović, A. & Bušelić, I. (2012) Zdravi pristup zdravoj hrani iz zdravog mora: valoriziranje ribe koja potječe iz zaštićenog područja. Ribarstvo : znanstveno-stručni časopis za ribarstvo, 70, S39-S52.
@article{article, author = {Mati\'{c}-Skoko, Sanja and Stagli\v{c}i\'{c}, Nika and Pallaoro, Armin and Vrbatovi\'{c}, Anamarija and Bu\v{s}eli\'{c}, Ivana}, year = {2012}, pages = {S39-S52}, keywords = {PP Lastovsko oto\v{c}je, ribolovne aktivnosti, u\v{c}inkovitost za\v{s}tite, zdravi proizvod}, journal = {Ribarstvo : znanstveno-stru\v{c}ni \v{c}asopis za ribarstvo}, volume = {70}, issn = {1330-061X}, title = {Zdravi pristup zdravoj hrani iz zdravog mora: valoriziranje ribe koja potje\v{c}e iz za\v{s}ti\'{c}enog podru\v{c}ja}, keyword = {PP Lastovsko oto\v{c}je, ribolovne aktivnosti, u\v{c}inkovitost za\v{s}tite, zdravi proizvod} }
@article{article, author = {Mati\'{c}-Skoko, Sanja and Stagli\v{c}i\'{c}, Nika and Pallaoro, Armin and Vrbatovi\'{c}, Anamarija and Bu\v{s}eli\'{c}, Ivana}, year = {2012}, pages = {S39-S52}, keywords = {Lastovsko oto\v{c}je MPA, fishing activities, conservation efectiveness, healthy product}, journal = {Ribarstvo : znanstveno-stru\v{c}ni \v{c}asopis za ribarstvo}, volume = {70}, issn = {1330-061X}, title = {A healthy approach to healthy food from the healthy sea: evaluation of fish originating from the protected area}, keyword = {Lastovsko oto\v{c}je MPA, fishing activities, conservation efectiveness, healthy product} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font