Pregled bibliografske jedinice broj: 715583
Reakcije preosjetljivosti na hranu
Reakcije preosjetljivosti na hranu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 715583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reakcije preosjetljivosti na hranu
(Food hypersensitivity reactions)
Autori
Čučković, Florentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2014
Stranica
28
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
alergija; intolerancija; alergeni; dijagnostički testovi
(allergy; intolerance; allergens; diagnostic test)
Sažetak
Na osnovu istraživanja procijenjuje se da oko 2% odraslih širom svijeta ima neki oblik reakcije preosjetljivosti na hranu, i da su oko 1% u pitanju prave alergijske reakcije. Reakcije preosjetljivosti na hranu podrazumijevaju bilo kakav nepredviđen klinički odgovor prilikom unošenja hrane. Reakcije preosjetljivosti mogu biti imunološki posredovane i nazivaju se alergijom te ne-imunološki posredovane i nazivaju se intolerancijom na hranu. Alergije mogu biti IgE i neIgE posredovane. Najčešći alergeni su proteini. Prilikom procesa obrade i pripreme hrane proteini se mogu kemijski modificirati pri čemu se mogu promijeniti njihova alergena svojstva. Najčešći alergeni koji su uglavnom otporni na procese prerade hrane nalaze se u žitaricama, ribama i rakovima, jajima, kikirikiju, soji, mlijeku, orašastim plodovima, celeru, gorušici, sjemenkama sezama. Do danas ne postoje potpuno određeni kriteriji za dijagnozu alergije na hranu ili intoleranciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija