Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 715583

Reakcije preosjetljivosti na hranu


Čučković, Florentina
Reakcije preosjetljivosti na hranu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 715583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reakcije preosjetljivosti na hranu
(Food hypersensitivity reactions)

Autori
Čučković, Florentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.09

Godina
2014

Stranica
28

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
alergija; intolerancija; alergeni; dijagnostički testovi
(allergy; intolerance; allergens; diagnostic test)

Sažetak
Na osnovu istraživanja procijenjuje se da oko 2% odraslih širom svijeta ima neki oblik reakcije preosjetljivosti na hranu, i da su oko 1% u pitanju prave alergijske reakcije. Reakcije preosjetljivosti na hranu podrazumijevaju bilo kakav nepredviđen klinički odgovor prilikom unošenja hrane. Reakcije preosjetljivosti mogu biti imunološki posredovane i nazivaju se alergijom te ne-imunološki posredovane i nazivaju se intolerancijom na hranu. Alergije mogu biti IgE i neIgE posredovane. Najčešći alergeni su proteini. Prilikom procesa obrade i pripreme hrane proteini se mogu kemijski modificirati pri čemu se mogu promijeniti njihova alergena svojstva. Najčešći alergeni koji su uglavnom otporni na procese prerade hrane nalaze se u žitaricama, ribama i rakovima, jajima, kikirikiju, soji, mlijeku, orašastim plodovima, celeru, gorušici, sjemenkama sezama. Do danas ne postoje potpuno određeni kriteriji za dijagnozu alergije na hranu ili intoleranciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čučković, Florentina
Reakcije preosjetljivosti na hranu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Čučković, F. (2014) 'Reakcije preosjetljivosti na hranu', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}u\v{c}kovi\'{c}, Florentina}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {alergija, intolerancija, alergeni, dijagnosti\v{c}ki testovi}, title = {Reakcije preosjetljivosti na hranu}, keyword = {alergija, intolerancija, alergeni, dijagnosti\v{c}ki testovi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}u\v{c}kovi\'{c}, Florentina}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {allergy, intolerance, allergens, diagnostic test}, title = {Food hypersensitivity reactions}, keyword = {allergy, intolerance, allergens, diagnostic test}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font