Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 715578

Biodostupnost cinka


Gežin, Laura
Biodostupnost cinka, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 715578 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biodostupnost cinka
(Zinc bioavailability)

Autori
Gežin, Laura

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2014

Stranica
22

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
biodostupnost; procesi pripreme hrane; inhibitori; promotori
(bioavailability; food preparation; inhibitors; promoters)

Sažetak
Cink je esencijalni element u ljudskoj prehrani. Hrana životinjskog podrijetla, posebno meso (govedina, svinjetina, teletina, janjetina) i neki morski plodovi dobar su izvor cinka, a hrana biljnog podrijetla (voće, povrće) ima niži sadržaj cinka. Ipak, u cijelom svijetu, mahunarke i žitarice predstavljaju najvažniji izvor cinka za većinu ljudi. Biodostupnost cinka iz većine namirnica je uglavnom od 10-30 %. Na apsorpcijsku učinkovitost utječe topivost prisutnih spojeva sa cinkom. Neki neprobavljivi biljni sastojci kao što su fitati, prehrambena vlakna, lignin, zatim kalcij, željezo te farmakološki unos folne kiseline mogu inhibirati apsorpciju cinka. Priprema, konzerviranje i obrada hrane mogu uklanjanjem ili redukcijom inhibitora cinka povećati njegovu apsorpciju. Dodatak povrća bogatog β-karotenom i spojevima sa sumporom povećavaju biodostupnost cinka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gežin, Laura
Biodostupnost cinka, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gežin, L. (2014) 'Biodostupnost cinka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ge\v{z}in, Laura}, year = {2014}, pages = {22}, keywords = {biodostupnost, procesi pripreme hrane, inhibitori, promotori}, title = {Biodostupnost cinka}, keyword = {biodostupnost, procesi pripreme hrane, inhibitori, promotori}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ge\v{z}in, Laura}, year = {2014}, pages = {22}, keywords = {bioavailability, food preparation, inhibitors, promoters}, title = {Zinc bioavailability}, keyword = {bioavailability, food preparation, inhibitors, promoters}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font