Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 715576

Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda


Grgat, Antonija
Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 715576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda
(Influence of food preparation processes on iodine stability)

Autori
Grgat, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2014

Stranica
28

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
jod; stabilnost; prženje; kuhanje
(iodine; stability; frying; boiling)

Sažetak
Pravilna prehrana podrazumijeva umjerenu, uravnoteženu i raznoliku prehranu. Minerali su esencijalni nutrijenti i kao takvi važno je osigurati adekvatan unos svakoga od njih, uključujući i jod. Adekvatan unos joda ima poseban značaj za opću populaciju jer neadekvatan unos može narušiti opće zdravlje. Način pripreme kao i trajanje procesa pripreme hrane utječu na stabilnost joda. U ovom radu dan je pregled novijih istraživanja o deficijenciji joda u svijetu i čimbenicima koji mogu dovesti do njegove redukcije. Opisan je utjecaj različitih postupaka pripreme hrane (pečenje, prženje, kuhanje, kuhanje u pari, dimljenje, fermentacija) kao i utjecaj pH, šećera, askorbinske kiseline, željeza, mikrokapsuliranja, začina, na stabilnost joda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grgat, Antonija
Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Grgat, A. (2014) 'Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgat, Antonija}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {jod, stabilnost, pr\v{z}enje, kuhanje}, title = {Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda}, keyword = {jod, stabilnost, pr\v{z}enje, kuhanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgat, Antonija}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {iodine, stability, frying, boiling}, title = {Influence of food preparation processes on iodine stability}, keyword = {iodine, stability, frying, boiling}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font