Pregled bibliografske jedinice broj: 715576
Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda
Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 715576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda
(Influence of food preparation processes on iodine stability)
Autori
Grgat, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2014
Stranica
28
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
jod; stabilnost; prženje; kuhanje
(iodine; stability; frying; boiling)
Sažetak
Pravilna prehrana podrazumijeva umjerenu, uravnoteženu i raznoliku prehranu. Minerali su esencijalni nutrijenti i kao takvi važno je osigurati adekvatan unos svakoga od njih, uključujući i jod. Adekvatan unos joda ima poseban značaj za opću populaciju jer neadekvatan unos može narušiti opće zdravlje. Način pripreme kao i trajanje procesa pripreme hrane utječu na stabilnost joda. U ovom radu dan je pregled novijih istraživanja o deficijenciji joda u svijetu i čimbenicima koji mogu dovesti do njegove redukcije. Opisan je utjecaj različitih postupaka pripreme hrane (pečenje, prženje, kuhanje, kuhanje u pari, dimljenje, fermentacija) kao i utjecaj pH, šećera, askorbinske kiseline, željeza, mikrokapsuliranja, začina, na stabilnost joda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija