Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 715573

Funkcionalna svojstva bobičastog voća


Jelovečki, Melita
Funkcionalna svojstva bobičastog voća, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 715573 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna svojstva bobičastog voća
(Functional properties of berries)

Autori
Jelovečki, Melita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2014

Stranica
58

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
bobičasto voće; fenolni spojevi; antocijani; antioksidacijska aktivnost; stabilnost boje
(berries; total phenols; anthocyanins; antioxidant activity; color stability)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je odrediti funkcionalna svojstva obojenog bobičastog voća: kupine, duda i borovnice. Određen je sadržaj i sastav fenolnih spojeva i antocijana spektrofotometrijski i tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) te njihova antioksidacijska aktivnost DPPH i ABTS metodom. Također, cilj je bio odrediti stabilnost boje ekstrakta kupine, duda i borovnice praćenjem promjene parametara boje i apsorbancije pri 520 nm kao posljedice povišene temperature i vremena zagrijavanja. Najveća koncentracija ukupnih fenolnih spojeva određena je u borovnici. Većinu fenolnih spojeva u kupini, dudu i borovnici čine antocijani. Najzastupljeniji antocijan u kupini i dudu je cijanidin-3-rutinozid, a u borovnici delfinidin-3-galaktozid. Najviše monomernih antocijana sadrži kupina. U skladu sa koncentracijom ukupnih fenolnih spojeva u ispitivanom voću, borovnica posjeduje najveću antioksidacijsku aktivnost, zatim slijedi kupina te na posljetku dud. Vrijeme zagrijavanja i temperatura utječu na stabilnost boje ekstrakata kupine, duda i borovnice, a utvrđena je najveća stabilnost boje ekstrakta duda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelovečki, Melita
Funkcionalna svojstva bobičastog voća, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jelovečki, M. (2014) 'Funkcionalna svojstva bobičastog voća', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelove\v{c}ki, Melita}, year = {2014}, pages = {58}, keywords = {bobi\v{c}asto vo\'{c}e, fenolni spojevi, antocijani, antioksidacijska aktivnost, stabilnost boje}, title = {Funkcionalna svojstva bobi\v{c}astog vo\'{c}a}, keyword = {bobi\v{c}asto vo\'{c}e, fenolni spojevi, antocijani, antioksidacijska aktivnost, stabilnost boje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelove\v{c}ki, Melita}, year = {2014}, pages = {58}, keywords = {berries, total phenols, anthocyanins, antioxidant activity, color stability}, title = {Functional properties of berries}, keyword = {berries, total phenols, anthocyanins, antioxidant activity, color stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font