Pregled bibliografske jedinice broj: 715524
Struktura i svojstva ultrazvukom modificiranog pšeničnog škroba
Struktura i svojstva ultrazvukom modificiranog pšeničnog škroba, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 715524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Struktura i svojstva ultrazvukom modificiranog pšeničnog škroba
(Structure and properties of ultrasound modified wheat starch)
Autori
Milinković, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2014
Stranica
49
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
kristaličnost; morfologija; ultrazvuk; pšenični škrob; reološka svojstva
(cristalinity; morphology; rheological properties; sonication; wheat starch)
Sažetak
U ovom radu ultrazvukom su obrađene vodene suspenzije pšeničnog škroba (10%) (ultrazvučna kupelj, 30 kHz, snaga 170 W, vrijeme obrade 30 minuta te s ultrazvučnom sondom, snage 400 W, vrijeme obrade 15 minuta). Proučavan je utjecaj ultrazvučne obrade na morfološke i funkcionalne promjene pšeničnog škroba. Škrobne granule promatrane su skenirajućim transmisijskim mikroskopom (SEM). Određeni su reološki parametri, kristaličnost te raspodjela veličina čestica. SEM mikrofotografije škrobnih granula nakon ultrazvučne obrade su pokazale mala površinska udubljenja i pukotine. Utjecaj ultrazvuka na reološke parametre je jače izražen kod uzoraka obrađenih ultrazvučnom sondom u odnosu na obrađene u ultrazvučnoj kupelji. Takvi efekti su posljedica fizikalnog djelovanja ultrazvuka visokog intenziteta koji se zasniva na fenomenu kavitacije. Nakon ultrazvučne obrade i stupanj kristaličnosti se smanjio. Ultrazvučna obrada predstavlja korisnu metodu za modificiranje svojstava pšeničnog škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski