Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 715252

Physico-chemical properties of corn extrudates enriched with tomato powder and ascorbic acid


Obradović, Valentina; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun; Ačkar, Đurđica; Dragović Uzelac, Verica; Klarić, Ilija
Physico-chemical properties of corn extrudates enriched with tomato powder and ascorbic acid // International Scientific and Professional Conference 15th Ružička Days "Today Science- Tommorow Industry" Book of Abstracts / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 74-74 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 715252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Physico-chemical properties of corn extrudates enriched with tomato powder and ascorbic acid

Autori
Obradović, Valentina ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Ačkar, Đurđica ; Dragović Uzelac, Verica ; Klarić, Ilija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
International Scientific and Professional Conference 15th Ružička Days "Today Science- Tommorow Industry" Book of Abstracts / Šubarić, Drago - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 74-74

ISBN
978-953-7005-34-4

Skup
International Scientific and Professional Conference 15th Ružička Days "Today Science- Tommorow Industry"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 11.09.2014. - 12.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ekstruzija ; prah rajčice ; askorbinska kiselina ; tvrdoća ; ekspanzijski omjer ; polifenoli ; antioksidativna aktivnost

Sažetak
S obzirom na kompleksan sastav ekstrudiranih proizvoda, tijekom ekstruzije dolazi do promjena na sastojcima, kao i do međusobnih interakcija pojedinih spojeva, te je stoga potrebno dobro poznavati sastav i svojstva pojedinih sastojaka te utjecaj procesa ekstruzije na njihova svojstva kako bi se dobio proizvod zadovoljavajuće kvalitete i nutritivne vrijednosti. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj dodatka praha rajčice u udjelima 4, 6 ili 8% i askorbinske kiseline (AK) u udjelima 0, 5 i 1% u kukuruznu krupicu na tvrdoću i ekspanziju ekstrudata, te odrediti matematičke modele kojima se opisuje utjecaj dodataka na navedena svojstva. Osim toga, određen je udio plifenola (PF) mikro Folin-Ciocalteu-ovom metodom, te antioksidativna aktivnost (AA) ABTS metodom. Proces ekstruzije je proveden pri dva temperaturna režima: 135/170/170 °C i 100/150/150 °C. Primjena nižeg temperaturnog režima uzrokovala je povećanje tvrdoće, ali istovremeno i ekspanzije ekstrudata. Međutim, dodatak rajčice kao i AK uzrokovali su smanjenje tvrdoće i ekspanzije pri obje primijenjene temperature proporcionalno povećanju njihovog udjela u krupici. Dodatkom rajčice u zamjesima se znatno povećao udio PF i AA u odnosu na čistu kukuruznu krupicu. Veće smanjenje udjela PF i AA bilo je primjenom nižeg temperaturnog režima ekstruzije, a visoka korelacija između udjela PF i AA primjećena je u ekstrudatima dobivenima pri oba temperaturna režima. Uzorci sa dodatkom AK pokazali se veći udio PF i AA nakon ekstruzije, od uzoraka bez AK.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Obradović, Valentina; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun; Ačkar, Đurđica; Dragović Uzelac, Verica; Klarić, Ilija
Physico-chemical properties of corn extrudates enriched with tomato powder and ascorbic acid // International Scientific and Professional Conference 15th Ružička Days "Today Science- Tommorow Industry" Book of Abstracts / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 74-74 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Obradović, V., Babić, J., Šubarić, D., Jozinović, A., Ačkar, Đ., Dragović Uzelac, V. & Klarić, I. (2014) Physico-chemical properties of corn extrudates enriched with tomato powder and ascorbic acid. U: Šubarić, D. (ur.)International Scientific and Professional Conference 15th Ružička Days "Today Science- Tommorow Industry" Book of Abstracts.
@article{article, author = {Obradovi\'{c}, Valentina and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun and A\v{c}kar, \DJur\djica and Dragovi\'{c} Uzelac, Verica and Klari\'{c}, Ilija}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2014}, pages = {74-74}, keywords = {ekstruzija, prah raj\v{c}ice, askorbinska kiselina, tvrdo\'{c}a, ekspanzijski omjer, polifenoli, antioksidativna aktivnost}, isbn = {978-953-7005-34-4}, title = {Physico-chemical properties of corn extrudates enriched with tomato powder and ascorbic acid}, keyword = {ekstruzija, prah raj\v{c}ice, askorbinska kiselina, tvrdo\'{c}a, ekspanzijski omjer, polifenoli, antioksidativna aktivnost}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Obradovi\'{c}, Valentina and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun and A\v{c}kar, \DJur\djica and Dragovi\'{c} Uzelac, Verica and Klari\'{c}, Ilija}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2014}, pages = {74-74}, keywords = {ekstruzija, prah raj\v{c}ice, askorbinska kiselina, tvrdo\'{c}a, ekspanzijski omjer, polifenoli, antioksidativna aktivnost}, isbn = {978-953-7005-34-4}, title = {Physico-chemical properties of corn extrudates enriched with tomato powder and ascorbic acid}, keyword = {ekstruzija, prah raj\v{c}ice, askorbinska kiselina, tvrdo\'{c}a, ekspanzijski omjer, polifenoli, antioksidativna aktivnost}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font