Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 714823

Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla


Stipaničev, Mirta
Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 714823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla
(Functional properties determination of sweeteners of plant origin)

Autori
Stipaničev, Mirta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.09

Godina
2014

Stranica
41

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
polifenoli; prirodna sladila; sladila biljnoga podrijetla; šećeri
(natural sweeteners; polyphenols; sugars; sweeteners of plant origin)

Sažetak
Konzumacija rafiniranog šećera u posljednje vrijeme povezuje se s raznim zdravstvenim problemima, što je rezultiralo sve većom potražnjom za zamjenskim sladilima. Prirodna sladila biljnoga podrijetla karakterizira prisustvo ugljikohidrata, ali i bioaktivnih spojeva uz koje se vežu brojni pozitivni učinci na zdravlje. Cilj ovoga rada je odrediti bioaktivni sastav i sastav ugljikohidrata 11 biljnih sirovina (korijen batata, mrkve, sladića i yacona, plodovi datulje, smokve, šljive i lucume, lišće stevije te cvjetovi bagrema i lipe) kao potencijalnih izvora prirodnih sladila. Za određivanje udjela ukupnih polifenola, flavonoida i antioksidacijskog kapaciteta korištene su spektrofotometrijske metode, a udjel ugljikohidrata određen je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-RID) nakon trostruke ekstrakcije 50%-tnim metanolom. Sušeni plodovi datulje, smokve, šljive i lucume te korijen mrkve i yacona kao bogati prirodni izvori ugljikohidrata i bioaktivnih spojeva pokazaju potencijal široke primjene u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stipaničev, Mirta
Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Stipaničev, M. (2014) 'Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stipani\v{c}ev, Mirta}, year = {2014}, pages = {41}, keywords = {polifenoli, prirodna sladila, sladila biljnoga podrijetla, \v{s}e\'{c}eri}, title = {Odre\djivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla}, keyword = {polifenoli, prirodna sladila, sladila biljnoga podrijetla, \v{s}e\'{c}eri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stipani\v{c}ev, Mirta}, year = {2014}, pages = {41}, keywords = {natural sweeteners, polyphenols, sugars, sweeteners of plant origin}, title = {Functional properties determination of sweeteners of plant origin}, keyword = {natural sweeteners, polyphenols, sugars, sweeteners of plant origin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font