Pregled bibliografske jedinice broj: 714823
Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla
Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 714823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla
(Functional properties determination of sweeteners of plant origin)
Autori
Stipaničev, Mirta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.09
Godina
2014
Stranica
41
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
polifenoli; prirodna sladila; sladila biljnoga podrijetla; šećeri
(natural sweeteners; polyphenols; sugars; sweeteners of plant origin)
Sažetak
Konzumacija rafiniranog šećera u posljednje vrijeme povezuje se s raznim zdravstvenim problemima, što je rezultiralo sve većom potražnjom za zamjenskim sladilima. Prirodna sladila biljnoga podrijetla karakterizira prisustvo ugljikohidrata, ali i bioaktivnih spojeva uz koje se vežu brojni pozitivni učinci na zdravlje. Cilj ovoga rada je odrediti bioaktivni sastav i sastav ugljikohidrata 11 biljnih sirovina (korijen batata, mrkve, sladića i yacona, plodovi datulje, smokve, šljive i lucume, lišće stevije te cvjetovi bagrema i lipe) kao potencijalnih izvora prirodnih sladila. Za određivanje udjela ukupnih polifenola, flavonoida i antioksidacijskog kapaciteta korištene su spektrofotometrijske metode, a udjel ugljikohidrata određen je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-RID) nakon trostruke ekstrakcije 50%-tnim metanolom. Sušeni plodovi datulje, smokve, šljive i lucume te korijen mrkve i yacona kao bogati prirodni izvori ugljikohidrata i bioaktivnih spojeva pokazaju potencijal široke primjene u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)