Pregled bibliografske jedinice broj: 714822
Potencijal primjene proteina sirutke za poboljšanje inkapsulacijske učinkovitosti polifenola zelenog čaja
Potencijal primjene proteina sirutke za poboljšanje inkapsulacijske učinkovitosti polifenola zelenog čaja, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 714822 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal primjene proteina sirutke za poboljšanje inkapsulacijske učinkovitosti polifenola zelenog čaja
(The potential of using whey proteins for improving the encapsulation efficiency of green tea polyphenols)
Autori
Suić, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.09
Godina
2014
Stranica
41
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
alginat; flavan-3-oli; inkapsulacija; polifenoli; proteini sirutke; zeleni čaj
(alginate; flavan-3-ols; encapsulation; polyphenols; whey proteins; green tea)
Sažetak
S obzirom na visok udjel polifenolnih spojeva i metilksantina, posebice kafeina u zelenom čaju, u ovom radu ispitana je ekstrakcijska učinkovitost ovih spojeva iz zelenog čaja kao model-sustava te njegova inkapsulacija u čestice različitih kombinacija alginata, proteina sirutke i kitozana. Usporedbom primjenjenih ekstrakcijskih postupaka, pokazalo se da je optimalni ekstrakcijski postupak ponovljena (dvostruka) konvencionalna ekstrakcija miješanjem na 80°C tijekom 15 minuta. Dobiveni ekstrakt sadržavao je 5 250 mg ekv. galne kiseline/L ekstrakta ukupnih polifenola te je inkapsuliran u čiste alginatne čestice, kombinaciju alginata s proteinima sirutke (8:2) te istu kombinaciju s kitozanskim omotačem. Dobivenim česticama ispitana su morfološka svojstva, veličina čestica, tekstura, inkapsulacijska učinkovitost te otpuštanje iz hidrogel i osušenih čestica. Rezultati su pokazali da je primjena proteina sirutke u kombinaciji s alginatom omogućila poboljšanje parametara inkapsulacije (veličina čestica, inkapsulacijska učinkovitost, produljenje otpuštanja) u odnosu na čiste alginatne čestice. Kao optimalan sustav pokazale su se alginatno-proteinske čestice s kitozanskim omotačem budući da su omogućile 89, 2% inkapsulacije ukupnih polifenola te postepeno otpuštanje ovih spojeva u vodi i do 120 minuta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb