Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 713973

Označavanje hranjive vrijednosti na deklaraciji prehrambenih proizvoda


Knežević, Nada; Rimac Brnčić, Suzana
Označavanje hranjive vrijednosti na deklaraciji prehrambenih proizvoda // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 9 (2014), 1-2; 17-25 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 713973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Označavanje hranjive vrijednosti na deklaraciji prehrambenih proizvoda
(Nutrition Labelling on Food Products)

Autori
Knežević, Nada ; Rimac Brnčić, Suzana

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 9 (2014), 1-2; 17-25

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
hranjiva vrijednost ; označavanje hrane ; dozvoljena odstupanja ; tolerancije ;
(nutritional value ; food labelling ; allowed deviations ; tolerance)

Sažetak
Obveza svih proizvođača hrane jest osigurati visoku razinu zaštite potrošača, što znači da proizvedena hrana mora biti zdravstveno ispravna i pravilno deklarirana te treba osigurati da potrošač dobije sve relevantne informacije o proizvodu kojega kupuje. Hrana na tržištu Europske unije će od prosinca 2016. morati biti označena podatcima o hranjivoj vrijednosti. Stvarne hranjive vrijednosti hrane mogu se razlikovati u odnosu na deklarirane vrijednosti, stoga je važno definirati i navoditi prosječnu hranjivu vrijednost na proizvodu. Prosječna vrijednost je vrijednost koja najbolje predstavlja količinu hranjivih tvari koju hrana sadrži, uključujući sve čimbenike koji dovode do odstupanja od stvarne vrijednosti. U najvećem broju zemalja prihvatljiva odstupanja navedenih hranjivih vrijednosti hrane u odnosu na analitičke vrijednosti nisu definirana propisima nego nacionalnim vodičima. Europska komisija je krajem 2012. godine pripremila vodič za hranu i dodatke prehrani radi primjene jedinstvenih kriterija za prihvatljiva odstupanja, a što je predviđeno i novom Uredbom (EU) br.1169/2011 Europskog Parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o pružanju potrošačima informacija o hrani i označavanju hrane. Vodič ima za cilj da kroz utvrđena dozvoljena odstupanja osigura potrošačima točne informacije o kvaliteti hrane te služi kao pomoć proizvođačima hrane i nadležnim institucijama prilikom službenih kontrola hrane. U radu su prikazani primjeri prihvatljivih odstupanja kod označavanja hranjive vrijednosti hrane koji vrijede u pojedinim zemljama s posebnim osvrtom na one iz Europske unije te rezultati istraživanja provedenih na nekim tržištima o sukladnosti stvarnih hranjivih vrijednosti hrane s onima navedenim na deklaraciji, uvažavajući dozvoljene tolerancije po pojedinim tržištima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (autor)

Avatar Url Nada Knežević (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Nada; Rimac Brnčić, Suzana
Označavanje hranjive vrijednosti na deklaraciji prehrambenih proizvoda // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 9 (2014), 1-2; 17-25 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Knežević, N. & Rimac Brnčić, S. (2014) Označavanje hranjive vrijednosti na deklaraciji prehrambenih proizvoda. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 9 (1-2), 17-25.
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Nada and Rimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana}, year = {2014}, pages = {17-25}, keywords = {hranjiva vrijednost, ozna\v{c}avanje hrane, dozvoljena odstupanja, tolerancije, }, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {9}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Ozna\v{c}avanje hranjive vrijednosti na deklaraciji prehrambenih proizvoda}, keyword = {hranjiva vrijednost, ozna\v{c}avanje hrane, dozvoljena odstupanja, tolerancije, } }
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Nada and Rimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana}, year = {2014}, pages = {17-25}, keywords = {nutritional value, food labelling, allowed deviations, tolerance}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {9}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Nutrition Labelling on Food Products}, keyword = {nutritional value, food labelling, allowed deviations, tolerance} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • EBSCO-HOST
  • PROQUEST
  • JOURNAL SEEK
  • URLICH'S
  • INDEX COPERNICUS
  • OPEN J-GATE
  • NEWJOUR
  • THE KNOWLEDGE NETWORK





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font