Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 713855

Stabilnost likopena iz rajčice, mrkve i crvene paprike nakon dvofaznog modela probave


Dropulić, Anamarija
Stabilnost likopena iz rajčice, mrkve i crvene paprike nakon dvofaznog modela probave, 2014., diplomski rad, preddiplomski, k, Split


CROSBI ID: 713855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost likopena iz rajčice, mrkve i crvene paprike nakon dvofaznog modela probave
(Lycopen stability in tomato, carrot and red pepper after in vito digestion process)

Autori
Dropulić, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
K

Mjesto
Split

Datum
16.09

Godina
2014

Stranica
40

Mentor
Bilušić, Tea

Ključne riječi
likopen; stabinost; in vitro probava
(lycopen; stability; in vitro digestion)

Sažetak
Istraživanja vezana uz biološki aktivne spojeve predstavljaju golemi i važan segment suvremene znanosti o hrani. U tu golemu skupinu spojeva ubrajaju se i karotenoidi, žuto-narančasto-crveni pigmenti zastupljeni u velikom broju voćnih i povrtnih kultura. Među mnogim spojevima koji pripadaju ovog skupini biološki aktivnih spojeva svojom se biološkom aktivnošću i zastupljenošću ističe likopen. Znanstvena literatura prepoznaje njegov zaštitan učinak na bolesti krvožilnog sustava i na prevenciju nekih tipova karcinoma. Ipak, nedovoljno je podataka o njegovoj stabilnosti u uvjetima probavnog sustava čovjeka te o povezanosti stupnja stabilnosti s matriksom u kojem se nalazi likopen. Cilj ovog istraživanja bio je ekstrahirati frakciju likopena iz svježih uzoraka rajčice, mrkve i crvene paprike, odrediti njegovu koncentraciju u pripremljenim uzorcima te ispitati njegovu stabilnost u uvjetima simuliranog dvofaznog modela probave (želudac i tanko crijevo). Rezultati istraživanja pokazali su najveću koncentraciju likopena u crvenoj paprici (53.93 mg/kg)a FTIR i UV-Vis spektri potvrdili su da se u svim ekstrahiranim frakcijama nalazi likopen. Nakon želučane i crijevne faze probave likopen je pokazao najveću stabilnost u crvenoj paprici. Nadalje, temperatura inkubacije (37 C) i kiseli medij (pH 2.5) nisu značajnije utjecali na stabilnost likopena, dok je utjecaj lužnatog medija (pH8.0) u većoj mjeri izazvao degradaciju likopena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Tea Bilušić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dropulić, Anamarija
Stabilnost likopena iz rajčice, mrkve i crvene paprike nakon dvofaznog modela probave, 2014., diplomski rad, preddiplomski, k, Split
Dropulić, A. (2014) 'Stabilnost likopena iz rajčice, mrkve i crvene paprike nakon dvofaznog modela probave', diplomski rad, preddiplomski, k, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dropuli\'{c}, Anamarija}, year = {2014}, pages = {40}, keywords = {likopen, stabinost, in vitro probava}, title = {Stabilnost likopena iz raj\v{c}ice, mrkve i crvene paprike nakon dvofaznog modela probave}, keyword = {likopen, stabinost, in vitro probava}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dropuli\'{c}, Anamarija}, year = {2014}, pages = {40}, keywords = {lycopen, stability, in vitro digestion}, title = {Lycopen stability in tomato, carrot and red pepper after in vito digestion process}, keyword = {lycopen, stability, in vitro digestion}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font