Pregled bibliografske jedinice broj: 713837
Određivanje antioksidacijske aktivnosti kazeinske i sirutkine frakcije neprerađenog kozjeg, kravljeg, ovčjeg i magarećeg mlijeka
Određivanje antioksidacijske aktivnosti kazeinske i sirutkine frakcije neprerađenog kozjeg, kravljeg, ovčjeg i magarećeg mlijeka, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki, Split
CROSBI ID: 713837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje antioksidacijske aktivnosti kazeinske i sirutkine frakcije neprerađenog kozjeg, kravljeg, ovčjeg i magarećeg mlijeka
(Evaluation of the antioxidant activity of casein and whey fractions from raw goat, cow, sheep and donkey milk)
Autori
Landeka, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki
Mjesto
Split
Datum
27.09
Godina
2012
Stranica
36
Mentor
Bilušić, Tea
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; mlijeko; kazein; sirutka
(antioxidant activity; milk; casein; whey)
Sažetak
Cilj rada bio je izolirati kazeinsku i sirutkinu frakciju iz svježeg kozjeg, kravlje, ovčjeg i magarećeg mlijeka i odrediti njihovu antioksidacijsku aktivnost FRAP i DPPH metodom. Kazeinske frakcije mlijeka nisu pokazale sposobnost inhibicije slobodnog DPPH radikala, dok je sirutka magarećeg mlijeka pokazala vrlo jaku inhibiciju DPPH radikala. Sirutkine frakcije su pokazale visoku antioksidacijsku aktivnost FRAP metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija