Pregled bibliografske jedinice broj: 713610
Sastav janjećeg trupa
Sastav janjećeg trupa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 3; 244-249 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 713610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav janjećeg trupa
(Lamb carcass composition)
Autori
Kaić, Ana ; Mioč, Boro
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16
(2014), 3;
244-249
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
čimbenici; janje; tkiva; trup
(factors; lamb; tissues; carcass)
Sažetak
Ukupna vrijednost ovčjeg (janjećeg) trupa uz klaoničku masu ovisi o masi pojedinih dijelova trupa i njihovom sastavu, odnosno udjelima mišićnog, masnog i koštanog tkiva. U svrhu utvrđivanja tkivnog sastava janjećeg trupa koriste se različite destruktivne i nedestruktivne metode. Brojni čimbenici koji utječu na svojstva trupa mogu u značajnoj mjeri utjecati i na njegov sastav. Među čimbenicima koji utječu na sastav janjećeg trupa ponajviše se ističe genotip (pasmina), spol, hranidba, tjelesna masa pri klanju i pojedini dio trupa. Osim navedenih čimbenika koji utječu na sastav trupa svako treba uzeti u obzir i metode pomoću kojih se utvrđuje sastav trupa. S obzirom na značaj sastava janjećeg trupa te činjenicu da u hrvatskom ovčarstvu disekcija još uvijek nije znatnije zastupljena svakako bi se zajedničkim snagama trebalo poraditi na definiranju najprihvatljivije metode koju će se koristiti u tom području.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)