Pregled bibliografske jedinice broj: 712962
Menadžment konzumacije obroka mliječnih krava
Menadžment konzumacije obroka mliječnih krava // Prvo stručno savjetovanje proizvođača mlijeka u Republici Srpskoj / Pašalić, Boris (ur.).
Banja Luka: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, 2014. str. 39-55 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 712962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Menadžment konzumacije obroka mliječnih krava
(Management of dry matter intake by dairy cows)
Autori
Grbeša, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Prvo stručno savjetovanje proizvođača mlijeka u Republici Srpskoj
/ Pašalić, Boris - Banja Luka : Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, 2014, 39-55
Skup
Prvo stručno savjetovanje proizvođača mlijeka u Republici Srpskoj
Mjesto i datum
Rogatica, Bosna i Hercegovina, 28.03.2014. - 29.03.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
krava; kapacitet konzumacije; svojstva hrane; menadžment hrane
(cows; intake capacity; properties of diet; feeding management)
Sažetak
Hranidba je najveći pojedinačni trošak suvremene govedarske proizvodnje i uzrokuje više od 50% razlika u mliječnosti nizozemski farmi. Povećanje mliječnost krava zahtjeva visoku dnevnu konzumaciju suhe tvari i energije, a nije praćeno i jednakim porastom unosa obroka. Konzumacija je određena kapacitetom unosa koji određuju svojstva krave i svojstvima krmia koja određuju popunjavanje kapaciteta konzumacije. Najvažnija svojstva životinje koja određuju kapacitet konzumacije su: mliječnost, težina krave, starost, stadij laktacije i bređosti te uhranjenost krave. Najvažnija svojstva krmiva su probavljivost i sadržaj i krupnoća vlakana i proteina zato što oboje djeluje na popunjenost buraga i time na količinu pojedene hrane. Kemijski sastav i probavljivost djeluju na degradacijske karakteristike krmiva u buragu, volumen digesta, brzinu jedenja, palatabilnost i druge čimbenike koji utječu na sposobnost krmiva da popuni burag. Pri sastavljanju obroka zbroj punoća krmiva ne smije b iti veći od kapaciteta konzumacije (volumena probavila). Menadžment hranjenja mora omogućiti predviđenu konzumaciju obroka, a jedan od bitnih čimbenika je socijalno ponašanje krava. Pa tako krave vole dnevnu rutinu u hranjenju, poželjno je da sve imaju dovoljnu količinu obroka i površinu hranidbenog prostora te da se odvojeno hrane prvotelke od starijih krava.
Izvorni jezik
Hrvatski